Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ryssland på väg att förlora kriget?

Ledare Publicerad: 2023-05-16 12:21

Det fullskaliga kriget i Ukraina har snart pågått i 15 månader.

Men det startade redan för nio år sedan, när Ryssland annekterade Krimhalvön 2014, samt inledde hybridkrigföring i Ukrainas östra delar. Då gick annekteringen av Krim snabbt, på någon dag var det hela över. Det var inte några strider i ordets egentliga betydelse.

Kanske trodde Ryssland att det skulle gå lika snabbt i februari 2022, när huvudstaden Kyiv inringades och kolonner av stridsfordon ilade däråt. Men fort gick det inte. Överraskningsattacken nedkämpades. Snart övergavs hundratals ryska stridsfordon i olika delar av Ukraina på grund av brist på drivmedel.

Sedan senhösten har kriget stått still, ett ställningskrig med skyttegravar som för tankarna till första världskriget. De hårdaste striderna har stått i Bakhmut, en obetydlig gruvstad i östra Ukraina.

Ryssland har nu ägnat en tre månaders offensiv åt att försöka inta staden. Utan framgång. I dagsläget är staden i stora delar förstörd. Men Ryssland har inte lyckats inta den i sin helhet, trots användning av otillåtna stridsmedel som vit fosfor. Ukraina har hårdnackat försvarat staden.

Någon sa att Ryssland har gått från att vara världens näst bästa krigsmakt till att vara den näst bästa krigsmakten i Ukraina. För en sak är säker. Efter 15 månader kan man inte säga att detta är ett krig Ryssland vinner.

Tvärtom uppvisar nu Ryssland svaghet på ett antal områden. Svarta havsflottan är försvagad. Flygvapnet har inte kunnat dominera krigsbilden. Och armén har inte lyckats inta grannlandet.

Därtill har Ryssland uppenbara problem med produktion av krigsmaterial. Drönare har köpts in från Iran och vinteruniformer från Nordkorea. Det rimmar mycket illa med bilden av en framstående exportör av krigsmateriel. Det finns även frågetecken runt den ryska arméns tillgång till materiel; hur mycket ammunition och stridsvagnar är i skick att användas? Korruptionen är ett problem i Ryssland och krigsmakten verkar vara mer drabbad av detta än landet i övrigt.

Även de ryska anfallen med missiler mot civila mål har blivit allt färre. Dessa flagranta krigsbrott var tänkta att sänka moralen i Ukraina. Uppenbarligen har så inte blivit fallet. Detta tyder på att Ryssland faktiskt inte har förmåga att fortsätta med attackerna.

Kommer Ukraina kunna återta hela sitt territorium från Ryssland? Det återstår att se. Men en sak är säker, Ryssland har inte förmåga att inta hela Ukraina. Hade landet haft förmågan hade detta redan skett. Det är ett kraftigt försvagat Ryssland vi ser framför oss.

Det är dags för Ryssland att inleda återtåget från Ukraina och mot fred.

Hemmets Vän 11 maj 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Öka trycket på Eritrea
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies