Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ge allt för lägren

Veckans kommentar Publicerad: 2023-05-16 12:18

Många församlingar öppnade anmälningarna till sommarens barn- och ungdomsläger denna veckan. Kristi himmelsfärdshelgen har allt mer kommit att bli starten för kyrkornas sommarprogram. Vi är tydligt tillbaka till normalläget för kristna sommarmöten och läger. Det är mycket glädjande!

Det kan inte nog understrykas hur viktigt sommarläger är för svensk kristenhets framtid. Det är under unga år som tron formeras. På ett läger finns tid för att skapa relationer med andra vuxna och med Gud, göra andliga upplevelser och få lära sig något litet av den kristna psalm- och musikskatten. Ska tron föras vidare till nästa generation måste tron ta form på ett begripligt sätt för den som är ung. Det är på ett sommarläger de vuxna kan visa hur man är kristen, hur man läser Bibeln och varför, hur man ber och vad det innebär och hur man förhåller sig till andra när man kallar sig kristen. Jag tänker på Paulus som skriver till sina troende vänner i Filipperbrevet: Titta på mig, gör som jag, ta mig till föredöme. Någon måste på riktigt, i vänskap, visa hur det går till. Församlingens sommarläger är ett sådant tillfälle.

Denna vecka skriver vi också om betydelsen av barns rörelse och lek i Hemmets Vän. Se docent Ingegerd Ericssons intressanta artikel här bredvid. Hon konstaterar i sin forskning att dagens barn inte har samma förmåga till rörelse som förr. De är sämre rent motoriskt och vissa av dem riskerar att hamna i ett så kallat motoriskt utanförskap. Skälet till detta är utformningen av våra moderna städer. Den förtätade staden som saknar lekplatser (se sidorna 8–9) eller har skolgårdar som är för små eller till och med saknas, krymper lek- och rörelseutrymmet för barn. Det får konsekvenser för framtiden där det inaktiva barnet blir en inaktiv vuxen.

Det är det gemensamma samhället som formar framtidens medborgare. Det är alltså vi vuxna som sätter ramarna för de ungas liv – en fråga om att som vuxen välja och vilja för barnens bästa. Samma sak gäller för församlingens sommarläger. Vi måste ge allt för att de ska bli bra, engagera oss, stötta ekonomiskt, med vår tid och med bön. Skapar vi utrymmet för nästa generation, framtidssäkrar vi kyrkan. Vi måste gemensamt välja framtiden.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Jag saknar Göran Persson
Rapporten från Södertörns Högskola överraskar positivt om muslimer
Hopp kan vända kurvan
Konfa lär dig vikten av heliga vanor
Dags att vi slutar vara rädda för gemenskap
Något har hänt
Protesterna visar på styrkan i staten Israel
Dramatisk påsk väntar i Israel
Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor
Svenska kyrkan måste vilja


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies