Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Riktade stöd som gör skillnad

Debatt Publicerad: 2023-04-27 15:58

Vi kristdemokrater har ansvar för att leda Sverige ut ur en svår situation. Förutom ett förändrat säkerhetspolitiskt läge har vi en energikris och en lågkonjunktur med bland annat allt högre räntor och matpriser som tvingar barnfamiljer att ställa sig i matkön till Stadsmissionen. Vårt löfte är att inte lämna någon i sticket. Riktade stöd till de mest utsatta måste kompletteras med åtgärder som stakar ut vägen för ett Sverige med en tillgänglig och jämlik välfärd.

Kristdemokraterna är ett parti till höger med hjärta. Vi tror på låga skatter och en begränsad stat. Vi lyfter fram familjen och civilsamhället. Vi ser att även om marknadsekonomin levererar välstånd så måste den kombineras med en socialt ansvarsfull politik som ger alla människor likartade förutsättningar och ser till att det sociala skyddsnätet fungerar i olika skeden i livet.

I regeringsställning är det därför inte överraskande att vi kristdemokrater tar strid för riktade stöd för dem som har störst behov av stöd och hjälp. Efter drygt fem månader har kristdemokraterna satt avtryck i de budgetförslag som lämnats av regeringen.

Vi gick till val på att vården måste bli bättre. Kortare köer och förbättrad tillgänglighet. Närmare två miljarder kronor fördelas ut till regionerna för att öka antalet vårdplatser. Parallellt har Socialstyrelsen fått i uppdrag att ta fram förslag till en nationell plan för hur vi långsiktigt ska minska bristen på disponibla vårdplatser.

Snart kommer också utredningen om det statliga huvudmannaskapet att påbörja sitt arbete.

I Örebro län valde vi kristdemokrater att möta väljarna med kampen mot ofrivillig ensamhet som vårt centrala valbudskap. Detta har också blivit en del av regeringens prioriteringar. För att främja den psykiska hälsan bland äldre finns nu en treårig gemenskapssatsning som uppgår till 300 miljoner kronor årligen. Medel för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet samt skapa fler sociala kontaktytor för äldre.

Satsningar görs också inom suicidprevention. Under 2021 dog 1 226 personer av suicid i Sverige. Det är 1 226 liv för många. För att kunna göra ett bättre arbete framåt vill vi att det tillsätts en haverikommission vid varje enskilt suicidfall. Tanken är inte att skuldbelägga någon utan att vi drar lärdom om var det har gått fel och hur olika aktörer kan samarbeta bättre. Regeringen har därmed tillsatt en utredning om haverikommission vid suicid.

Inte minst har barnfamiljer och ensamstående föräldrar drabbats av det ekonomiska läget. Kristdemokraterna är ett familjeparti och har därför drivit på för att både förlänga och höja det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer. Det innebär att det ekonomiska stödet höjs från 1 325 kronor upp till 2 100 kronor per månad. Omkring 135 000 hushåll tog emot bostadsbidrag i december 2022, varav 6 av 10 var ensamstående kvinnor.

Sverige är i grunden ett bra land att leva i, men Sveriges omfattande problem kommer ta tid att lösa. Vi ser människorna bakom de dystra siffrorna. Patienten i vårdkön, den arbetslöse som söker försörjning och en arbetsgemenskap, familjer som upplever otrygghet i sina bostadsområden och behoven av att livet på landsbygden ska fungera. Vår prioritet är att lösa detta.

Hans Eklind, riksdagsledamot (KD) Örebro län


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies