Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Stor ökning av digitala bedrägerier mot äldre

Ledare Publicerad: 2023-04-21 09:28

200 000 bedrägeribrott begås i Sverige varje år. Merparten drabbar äldre människor. Det lyftes fram av Caroline Andershed och Joakim Lillsjö, gruppchefer vid Polisen Bergslagens Bedrägerisektion, under ett seminarium arrangerat av riksförbundet KD Senior. Det hölls vid Kristdemokraternas KD-dagar i Örebro förra veckan.

Bedrägeribrotten, oftast digitala, har på tio år ökat med 50 procent. Det innebär cirka 16 000 bedrägeribrott per månad. De flesta sker genom social manipulation via telefon eller dator.

Under senaste decennier har vi i Sverige fått en markant förändrad samhällssituation. Från att människor ansett sig kunna lita på varandra till en växande misstänksamhet eller rädsla, som leder till isolering. Troligen finns ett stort mörkertal eftersom många känner skam att anmäla att de blivit lurade.

De vanligaste brottsrubriceringarna är telefon-, investerings- eller romansbedrägerier. Bedragaren lyckas skapa ett slags förtroende, vilket får det tilltänkta brottsoffret att lämna ut bankkoder på telefon, flytta över pengar för att man utlovas betydande ekonomiska vinster eller att man förförs av falska löften om kärlek och gemenskap.

För några decennier sedan hade vi de så kallade ”Nigeriabreven”, kopplade till afrikanska länder. Upplägget var att en person bosatt i ett afrikanskt land fått ett stort arv efter en avliden släkting, vilket bara kunde omsättas om en tredje part ställde upp och ”tvättade” pengar. Dessa överföringar ledde sällan till något annat än tomma löften. Men brottsoffret förlorade ofta en stor penningsumma, eller kunde den drabbade bli fysiskt misshandlad i mötet med den som sade sig behöva hjälp.

”Nigeriabreven” har på senare år övergått till raffinerade upplägg som drabbat gemene man, där man inte lyckats genomskåda falskheterna och inte sällan förlorat 100 000-tals kronor via digitala överföringar eller plundringar av bankkonton.

De digitala bedrägerierna riktas främst mot äldre. Uppringarna påstår sig vara från en bank, myndighet eller sjukvårdsperson, som den äldre känner respekt för. Samtalen kan också komma från okända uppringare i andra länder.

Polisen noterar att drabbade personer kan få både fysiska skador som tar tid att läka, men oftast psykiska men, vilka kanske aldrig riktigt går över.

För att komma tillrätta med mörkertalet är polisens och andra myndigheters råd att inte känna skam om man blivit lurad och att alltid anmäla till polisen om man blivit bedragen ekonomiskt.

Civilminister Erik Slottner betonar att regering och riksdag arbetar med frågan eftersom straffen idag är förhållandevis låga. Svårigheterna är stora att lagföra förövare av bedrägeribrott.

Bedragare har markant ökat i antal och med tiden blivit allt skickligare att förleda uppringda personer.

Det behövs alltså en straffskärpning men också sociala och förebyggande insatser. Där kan civilsamhället, genom information, bli ett viktigt komplement till officiella myndigheter för att bryta den accelererande brottskurvan.

Den digitala utvecklingen går snabbt. Sverige ligger mycket högt bland Europas länder där medborgare använder digital kommunikation för alla möjliga tjänster, inklusive de ekonomiska. Svårigheterna att kunna manipulera de digitala systemen behöver stat, region och kommuner arbeta mer med för att medborgarna ska känna sig trygga.

Hemmets Vän 20 april 2023

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies