Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Solkig bild av KD

Ledare Publicerad: 2023-03-30 16:18

Kristdemokrater känner sorg och förvirring över den bild av sitt parti som den senaste tiden blivit heta tidningsrubriker. EUparlamentarikern Sara Skyttedal polisanmälde nyligen partisekreteraren Johan Ingerö för påstått sexuellt ofredande efter EU-valet 2014. I en stor intervju i Dagens Nyheter i lördags berättar hon, vad som enligt henne inträffade natten efter EU-valet.

En bild framträder där ledande KD-politiker haft spritfester, en kultur som ligger långt från den bild av Kristdemokraterna både partimedlemmar och allmänheten haft av partiet. Sedan starten 1964 har KD värnat nykterhet och sedlighet, något som hamnat i skuggan av partiprofilen på senare år.

Sara Skyttedal har haft ett erkännande som en mycket duktig EU-parlamentariker sedan hon valdes in 2019. Samtidigt har hon under ett antal år uppfattats som provocerande av många KD-supporters. På KD:s riksting 2015 firade hon Decemberöverenskommelsens fall med att spruta champagne. I den överenskommelsen, mellan en majoritet av partierna i riksdagen, hade man bland annat lovat att underlätta för minoritetsregeringar att få igenom sin budget i riksdagen och därmed stänga ute Sverigedemokraterna.

Men Sara Skyttedal fick många partivänner och andra att känna bestörtning när hon i december 2022, i en debattartikel i DN, föreslog legalisering av cannabis. Denna värdering tog KD-ledningen skarpt avstånd från.

Anledningen till att polisanmälan mot Ingerö för sexuellt ofredande kom nu, först efter drygt åtta år, kan möjligen spåras i partisekreterarens försök att stoppa Sara Skyttedal från att medverka i en utfrågning i Sveriges Television. Skyttedal vägrade.

Många äldre KD-medlemmar har känt förvirring inför den förändrade bild av KD, som framträtt på senare år under partiledaren Ebba Busch ledarskap. En grupp yngre politiker har medverkat till att förändra bilden av ”det gamla” KD, i syfte att vinna nya väljargrupper, som inte är rotade i frikyrklighet, nykterhet och folkrörelsemyllan.

KD-ledningens beslut att avsätta Johan Ingerö som partisekreterare mitt i hetluften kring Sara Skyttedals polisanmälan för sexuellt ofredande, gör inte saken lättare. Även om partiledningen hävdar att partisekreteraren inte fullföljt sitt uppdrag på det sätt KD-ledningen önskat, uppfattar det offentliga Sverige att skälet är polisanmälan för sexuellt ofredande. I en ledartext i Dagens Nyheter skriver tidningen att Ebba Busch kastat partisekreteraren ”framför bussen”, det vill säga behandlat honom mycket illa.

Även om en konflikt som denna kanske blåser över kommer det att krävas en hel del av KD för att få fram sin röst i partiets sakfrågor. Media är som bekant mer intresserade av personkonflikter än sakpolitik.

Nu måste partiet arbeta just med sakfrågorna på ett sådant sätt att det som är KD:s partiprofil blir riktigt tydlig. I flera år har åtminstone gamla KD-medlemmar inte känt sig riktigt hemma med vissa utspel och profileringar.

Ett parti behöver givetvis utvecklas och förändras när olika samhällsfrågor blir aktuella. Annars upplevs man inte relevant. Men den förändringen innebär en svår balansgång. Partiet får inte tappa bort sina rötter och det som varit genuint för KD. Då börjar väljarna fråga varför man ska lägga sin röst på partiet. Det är allvarligare och mer grundläggande än personkonflikter och provocerande politiska utspel.

Sedan finns inget försvar för sexuellt ofredande och spritfester. Om man inte markerar tydligt mot sådana händelser är det svårt att få tillbaka trovärdigheten.

Hemmets Vän 30 mars 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Öka trycket på Eritrea
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies