Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Frusen USA-relation bakom Kinas utspel

Veckans nummer Publicerad: 2023-03-17 00:00

En ”fredsplan” för Rysslands krig i Ukraina. Apokalyptiska utspel mot USA och västvärlden. Ett möjligt statsbesök i Moskva. Kinas ledare är onekligen aktiva på den globala arenan. Allt sker mot bakgrund av den iskalla relationen mellan Kina och USA, enligt Kinaexperten Björn Jerdén.

Rubrikerna om Kina har haglat på sistone: En misstänkt kinesisk spionballong flög över militära anläggningar i USA, sköts ner och vållade ballongfeber. Kinas president Xi Jinping lade fram ett förslag på ”politisk lösning” på Rysslands krig i Ukraina. Belarus hårdföre ledare Aleksandr Lukasjenko välkomnades till Peking för ett statsbesök, under vilket Xi förklarade deras vänskap som ”oförstörbar”.

Och under folkkongressen i Peking nyligen gjorde Xi ett uppmärksammat utfall mot mot västvärlden, han sade att USA måste bromsa sitt ”förtryck” av Kina – annars kommer det att gå illa.

Parallellt kom obekräftade uppgifter om att Xi själv, som just säkrat ytterligare en femårsperiod som president, planerar att besöka Moskva under våren. Detta bland annat för att träffa president Vladimir Putin och axla en större roll som fredsmäklare i Ukrainakriget.

”Undviker inga minor”

Mycket tyder på att Xi Jinping i nuläget navigerar ett geopolitiskt minfält, som amerikanska World Politics Review skriver i en analys. Den USA-baserade experten Tong Zhao säger till nyhetsbyrån Reuters att Peking ”försöker hålla balansen mellan att stabilisera sin relation med Washington och att förebygga att Moskva förlorar kriget”.

Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum, säger att det geopolitiska läget är svårt men konstaterar att Kinabilden i Europa påverkats negativt av Xi:s stöd för Ryssland. Jättelandet i öst har inte tagit avstånd från Rysslands angrepp mot Ukraina.

Kina anstränger sig inte alltför mycket för att undvika att trampa på minor. Det är inte så att Kina går en balansgång och försöker vara alla till lags, säger han. Kina har väldigt tydligt slutit upp bakom att man har en viss förståelse för (Ukraina-) krigets orsaker och på olika sätt stöttat Ryssland diplomatiskt och ekonomiskt. Det har haft en väldigt negativ påverkan på bilden av Kina.

Läs mer i Hemmets Vän nr 11 – 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Kris – men inte repris på finanskraschen
"Säkrare för kristna friskolor men fortsatt kritik"
Högt söktryck till folkhögskolor
För 100 år sedan löstes första radiolicensen
Bråttom med mer ammunition till Ukraina
Styrkebesked av Kallas – ser fyra alternativ
Kampen mot övergrepp fortsätter
Medeltida kyrkans inflytande på samhället
"Man ska ha respekt för att alla inte kan vara lika"
Snippamåeet kan nå HD – "Allvarlig miss"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies