Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kris – men inte repris på finanskraschen

Veckans nummer Publicerad: 2023-03-17 00:00

Kraftiga börsnedgångar, drabbade pensionssparare och en global oro för en rejäl ekonomisk krasch. Är Silicon Valley Bank-härvan början på en repris av finanskrisen? Nej, men däremot kan den betyda större krav på banksektorn framöver, säger ekonomiprofessorn Per Strömberg.

Bilderna från Lehman Brothers-kraschen har blivit klassiska – medarbetare vid den amerikanska banken som bär ut sina tillhörigheter i stora pappkartonger från huvudkontoret.

Oron sprids

Det var där och då finanskrisen blev ett faktum som kom att få konsekvenser under flera års tid och innebar förlorade miljardbelopp. 15 år senare står nu finansmarknaden åter igen i fokus, den här gången har dock Lehman Brothers bytts ut mot Silicon Valley Bank, en nischbank inriktad mot startup- och tillväxtbolag med huvudsäte i Kalifornien, USA. Kollapsen för Silicon Valley Bank som följts av flera andra amerikanska aktörer, har gjort att oron för en repris har spridit sig.

– Det är inte tillnärmelsevis som finanskrisen 2008–09, det vi ser nu är en klassisk ”bankflykt”, det vill säga kunder som tar ut sitt kapital, men att det här skulle bli en djup internationell finanskris ser jag som osannolikt, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, till TT.

Han baserar detta på att när finanskrisen bröt ut handlade det om ett stort antal aktörer inom hela finanssystemet, dessutom kopplat till värderingen av amerikanska bostadsobligationer.

– Det var en oändligt stor marknad och drabbade väldigt många aktörer som var kopplade till finanssystemet, till exempel Lehman Brothers. Silicon Valley Bank har inte samma kopplingar till andra aktörer, säger han.

Kraftiga nedgångar

Marknadsoron har dock spridit sig de senaste dagarna med kraftiga kursnedgångar globalt, framförallt inom finanssektorn där bankaktier tar stryk även på Stockholmsbörsen. Som akut åtgärd har man från amerikanskt myndighetshåll gått ut och garanterat att kunder ska få tillgång till sina insättningar i SVB.

– Även en liten snöboll kan om den tillåts rulla på sluta med en lavin. Om man vill undvika självuppfyllande profetior om att människor oroar sig för sin ekonomi är det här det klassiska motdraget, att staten går in, säger Per Strömberg. Men är det statens uppgift att gå in och rädda banker som hamnat i ekonomisk kris?

– Kostnaderna att inte göra något kan bli väldigt hög, det såg vi vid Lehman. En direkt lärdom nu är att man inte gjort tillräckligt bra stresstester på de här bankerna. Efter finanskrisen har det varit mycket lagar och regleringar och det har uppenbarligen inte gjorts här.

Läs mer i Hemmets Vän nr 11 – 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Frusen USA-relation bakom Kinas utspel
"Säkrare för kristna friskolor men fortsatt kritik"
Högt söktryck till folkhögskolor
För 100 år sedan löstes första radiolicensen
Bråttom med mer ammunition till Ukraina
Styrkebesked av Kallas – ser fyra alternativ
Kampen mot övergrepp fortsätter
Medeltida kyrkans inflytande på samhället
"Man ska ha respekt för att alla inte kan vara lika"
Snippamåeet kan nå HD – "Allvarlig miss"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies