Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Organiserad brottslighet påverkar svensk politik

Ledare Publicerad: 2023-03-09 16:47

Under många år var koppling mellan politik och organiserad brottslighet något som här i Sverige enbart förekom i filmer och tv-serier. Det handlade om den italienska maffian som mutade och hotade politiker i Neapel eller andra italienska städer. Det handlade om gängkriminalitet i New York eller andra delar av USA.

Tyvärr befinner vi oss i en situation där organiserad brottslighet steg för steg nu präglar utvecklingen i Sverige. Det handlar om den kraftigt ökande drogförsäljningen. Det handlar om de pågående skjutningarna och sprängningarna, vilka ofta blir en följd av strider om drogförsäljningen. Men det handlar också om avancerade bedrägerier inom välfärdssektorn, där miljardbelopp varje år inte når dem som behöver utan som går till den organiserade brottsligheten.

De senaste exemplen på hur den organiserade brottsligheten påverkar svensk politik är mycket allvarliga. Först uppmärksammades de märkliga politiska turerna i Södertälje efter valet, där påtryckningar från organiserad brottslighet sades vara en del av spelet. Och nu senast hur det socialdemokratiska kommunalrådet i Botkyrka, Ebba Östlin, blev avsatt av den lokala arbetarkommunen under vad som beskrivits som kuppliknande former, efter att hon stängt fritidsgårdar som drevs av ABF (Socialdemokraternas studieförbund). Detta gjorde hon eftersom det framkommit att Vårbynätverket uppehöll sig på fritidsgårdarna och att det förekom både vapen och narkotika där.

Först hävdade Socialdemokraterna att inget fel hade begåtts, och att partiet till och med övervägde att utesluta Ebba Östlin. Men i takt med att kritiken vuxit har en mer omfattande utredning tillsatts och sista ordet är ännu inte sagt i denna fråga.

Det brukar hävdas att fritidsgårdar är en viktig insats mot den organiserade brottsligheten. I Botkyrka visade det sig vara tvärtom, fritidsgårdarna var en viktig plats för den organiserade brottsligheten. Detta visar hur svåra samhällsproblemen med den organiserade brottsligheten är. För hur förväntas socialsekreterare och fältassistenter agera om de står inför vapenhot eller om hot uttalas mot deras familjer? Det korta svaret är att de behöver göra en polisanmälan. Men det löser inte problemet med denna brottslighet, det visar bara hur omfattande den är. Detta visar också att sociala insatser är långsiktigt mycket viktiga, men inte någon snabb och enkel mirakelkur.

Den internationella brottsligheten behöver bekämpas på flera plan samtidigt. Det handlar om försäljning av narkotika. Det handlar om organiserade bedrägerier inom välfärden som måste upphöra. Det handlar också om att kartlägga, uppmärksamma och bekämpa om politiker och politiska partier blir utsatta för direkta påtryckningar.

Hemmets Vän 9 mars 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Öka trycket på Eritrea
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies