Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kampen mot övergrepp fortsätter

Veckans nummer Publicerad: 2023-03-09 16:28

– Vi vill sätta barns och ungas skyddsvärde främst, säger frälsningsofficeren Anna-Maria Tuftström, som är ITHsamordnare för Frälsningsarméns barnsäkerhetsarbete till Hemmets Vän. En vecka efter den uppmärksammade hovrättsdomen där en 50-åring friades från våldtäkt mot barn, samtalar vi om materialet ”I Trygga Händer”, som Frälsningsarmén tagit fram.

Hovrättens dom har upprört många och såväl lekmän som juridiska experter har frågat sig hur rätten resonerat. Den nu friade mannen har varit aktiv i Frälsningsarmén och hade tidigare arbetat som vaktmästare, och det var i den miljön händelsen inträffade. För ledare och församlingsanställda, oavsett samfund eller kyrka, är det en dyster påminnelse om vikten av barns trygghet och säkerhet, inte minst inom de egna leden.

När Hemmets Vän tar kontakt med Frälsningsarmén stryker de under att de inte vill kommentera det enskilda fallet men gärna talar om materialet I Trygga Händer (ITH), en etisk vägledning för arbete bland barn och unga som de har tagit fram – och genom vilket de också inspirerat andra kyrkor och samfund i deras arbete. Frågorna har besvarats skriftligt.

– Frälsningsarmén satsar resurser på I Trygga Händer för att visa på barnets fullvärdiga rättigheter och unika värde. Vi vill erbjuda en trygg miljö för de barn och unga vi möter. Mitt uppdrag är att arbeta för barns säkerhet och utveckling i våra verksamheter utifrån detta, svarar Anna-Maria Tuftström, som är ITH-samordnare för Frälsningsarméns barnsäkerhetsarbete, när hon ska beskriva sitt uppdrag och sin bakgrund.

– Jag brinner för rättvise- och jämlikhetsfrågor så när jag blev erbjuden denna tjänst tackade jag ”ja” på en gång. Att få uppmuntra och utbilda, medvetandegöra och lyfta barns rättigheter är ett privilegium, fortsätter hon.

– Jag har redan fått möta vuxna som efter en kursdag ser möjligheter och faror och som åker hem för att sprida ringar på vattnet, ta tag i styrelser och anställda, ledare och verksamheter och på riktigt bygga upp en plan för hur ett tryggt arbete kan se ut.

”I Trygga Händer” har funnits i Sverige i mer än 20 år – hur kom det till?

– En ökande medvetenhet om barns utsatthet och de risker som finns även i kyrklig miljö gjorde att Frälsningsarmén såg behovet av att ta fram ett redskap och det blev I Trygga Händer, berättar Anna-Maria Tuftström.

– Frälsningsarmén vill sätta barnets bästa främst. Vi vill att alla barn och unga som vistas i vår verksamhet skall vara i trygga händer. Det är vår önskan och vårt ansvar. Bibeln är vår grund, och med utgångspunkt i Frälsningsarméns uppdrag att möta mänskliga behov utan åtskillnad vill vi vara en vaken kristen aktör i vår tid.

– Vi vill ge det bästa till barnen – Jesus. Och för att kunna göra det behöver vi kunna erbjuda en säker miljö. Vårt mål här är att bedriva en verksamhet fri från alla former av övergrepp och en plats där vi ser barnet och den utsatthet som kommer med att vara barn. Vi vill vara en plats där vi lyssnar till barnets berättelse och agerar där det behövs. Vårt budskap är att övergrepp är fullständigt oacceptabelt, var och hur det än visar sig.

Materialet talar om olika slags övergrepp, men hur har ni tänkt när det gäller handledning, kurser och annat?

– Vi vill uppmuntra ledare att fortsätta kämpa för barnens och de ungas bästa och ge tydliga verktyg för hur man ska identifiera, reagera och agera när det som inte får hända ändå sker, svarar Anna-Maria Tuftström.

– Materialet tar avstamp i våra kristna värderingar och i FN:s konvention om barnets rättigheter. Ett barn har rätt till utveckling, och sådant som förhindrar utveckling är därför ett övergrepp. Vi har valt att dela in övergrepp i flera delar – fysiska, psykiska, andliga och sexuella övergrepp.

– Vidare har vi vår utgångspunkt i den svenska lagstiftning som finns på området. Lagstiftningen förändras, men vi väljer alltid att se den som lägsta nivå för att sedan, i de sammanhang vi kan, ta ett utökat etiskt ansvar och gå ett steg längre. Vi vill sätta barns och ungas skyddsvärde främst, fortsätter hon.

– Under dessa 20 år har innehållet reviderats och vuxit allteftersom kunskapen ökat. Idag finns nya behov att tala kring, till exempel utsatthet på nätet och vad som är ett andligt övergrepp.

Läs mer i Hemmets Vän nr 10 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies