Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Därför skenar matpriserna i Sverige

Veckans nummer Publicerad: 2023-03-02 16:29

Matpriserna stiger snabbare i Sverige än i både de nordiska grannländerna och i eurozonen. Enligt experterna finns en viktig förklaring.

De globala priserna på gödsel och spannmål har rasat sedan toppen förra året och även gaspriserna och dieselpriserna har sjunkit. Som upplagt för lägre matpriser med andra ord. Matpriserna i världen har också sjunkit tio månader i rad, enligt FN.s matprisindex.

Men det syns inte i butikshyllorna i Sverige. I januari steg matpriserna med nästan 20 procent jämfört med samma månad året innan, enligt den senaste inflationsstatistiken från Statistiska centralbyrån (SCB).

Bättre pris utomlands

Sverige sticker ut jämfört med grannländerna. I Norge steg matpriserna med 12 procent i januari och i Finland och Danmark med runt 15 procent, enligt respektive lands statistikmyndigheter.

Inte heller i eurozonen stiger matpriserna lika mycket som i Sverige. Inflationen på livsmedel i valutaunionen låg på 14 procent i januari (inklusive alkohol och tobak).

Enligt experterna finns det en viktig faktor till att Sveriges matpriser stiger mer.

– Den svaga svenska kronan. Den ger en extra knuff åt matpriserna här jämfört med i andra länder, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Mycket av maten i Sverige importeras och en svag krona innebär att importerade produkter blir dyrare. Det blir särskilt tydligt när det kommer till bland annat frukt och grönsaker.

Men även priset på det som produceras på hemmaplan stiger med en svag krona, enligt Torbjörn Isaksson.

– Även om saker produceras och säljs i Sverige har en svensk producent alltid möjlighet att sälja utomlands om priset där är bättre. Därför slår en svag krona igenom även på svenskproducerade livsmedel, säger han.

Erik Glans, nationalekonom på Konjunkturinstitutet, ser också kronan som den ”sannolikt viktigaste” förklaringen till prisskillnaderna, även om han tillägger att det är komplext.

”Den svenska kronan försvagades mot euron med drygt åtta procent från januari 2022 till januari 2023. Eftersom många livsmedel handlas internationellt kan man förvänta sig en större prisuppgång ju mer växelkursen försvagas”, skriver han i ett mejl till TT. Men det förklarar inte riktigt allt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 9 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies