Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ge dem som jobbat bättre pension

Veckans kommentar Publicerad: 2023-02-16 16:15

Ett långt arbetsliv bör märkas när pensionen betalas ut. Det kallas för ”respektavståndet” – att den som jobbat ett helt yrkesliv och som varje månad bidragit med inbetalningar till pensionssystemet helt enkelt ska få ut mer i pension än den som inte bidragit. Låter enkelt. Få skulle säga emot. Men just nu är det inte alls så. Det är faktiskt tvärtom. I varje fall för dem som haft jobb med lägre löner.

Givetvis låter detta helt galet. (Absurt och orättvist i nivå med det som hänt när Astrid Lindgren skrev sagan om Pomperipossa på 1970-talet. Sagan handlade om att skatten Astrid Lindgren förväntades betala var högre än hennes inkomster.)

Det var just en liknande situation som tjänstemännen på Pensionsmyndigheten varnade för när dåvarande regeringen Andersson, pådrivna av Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet, drev på en kraftig höjning av garantipensionen. Myndighetens generaldirektör var kritisk till förslaget, bland annat eftersom vissa grupper riskerade att få lägre pension om de jobbade ytterligare ett år. Ja du läste rätt, pomperipossaeffekten har alltså kommit tillbaka.

Men den huvudsakliga kritiken från myndigheten var att de som får garantipension (vilken är en lägsta pension för dem som arbetat mycket lite eller inte jobbat alls) faktiskt får mer i pension och pensionshöjningar än de som haft jobb med låga inkomster.

Hur kan det bli så? Jo, det beror på att garantipensionen räknas upp med inflationen, så inför 2023 höjdes garantipensionen med 8,7 procent. En historiskt mycket hög nivå. Inkomstpensionen baseras dock på löneutvecklingen, vilket gav en betydligt lägre höjning på tre procent.

Pensionärsorganisationen SPF varnar för detta, och har konsekvent varit tydliga i sin kritik, med gedigna räkneexempel. Pensionerade barnskötare och undersköterskor får nu i somliga fall alltså mindre i pension än personer som bara får garantipension.

Sverige är ett rikt industri- och välfärdsland. Äldre ska tas hand om och inte vara förvisade till hjälporganisationer för att få mat för dagen. Men för att pensionssystemet ska vara långsiktigt hållbart och respekteras av medborgarna måste principen om livsinkomst värnas.

Pension är i grunden uppskjuten lön. Och det innebär att den som inte haft någon lön också får lägre pension än den som jobbat och slitit ett helt liv och varje månad bidragit med inbetalningar till pensionssystemet.

I grunden är detta en fråga om etik. Arbetaren är helt enkelt värd sin lön.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor
Svenska kyrkan måste vilja
Hur ska kyrkor förhindra framtida övergrepp?
Svenska skolan alltmer vilse
Pingströrelsens strategi visade sig vara rätt
Väpnade konflikter hot mot Sverige
Landsbygdsparti utan landsbygd
Vårda de platser där tillväxt finns
Ja, julen är en kristen högtid
Underkänt för Lucia på Mariehemsskolan


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies