Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Familjen den viktigaste kuggen

Debatt Publicerad: 2023-02-09 16:39

I samhällets maskineri är familjen den minsta kuggen, men också den viktigaste. För om inte familjen fungerar så fungerar inte samhället i stort. Om det är slitningar i familjen så har vi det svårare på jobbet. Om det är problem i familjen så har barnen svårare i skolan.

Trygga familjer är så viktiga i dagens samhälle. Det är platsen där varje familjemedlem ska kunna hitta sin trygga plats och lugn och ro.

Familjen är attackerad från många håll idag. Den onde vill verkligen stjäla, slakta och förgöra när det kommer till familjen. Varför? Jo, för att familjen är en grundtanke från vår Skapare.

Bibeln säger oss att det är viktigt att ta hand om vår familj. (Första Timoteusbrevet 5:8). Vi kan också se i Malaki 4:6 att fädernas hjärtan ska vändas till barnen och barnens hjärtan till fäderna för att inte landet ska vigas åt förintelse. Det är viktigt för ett land att familjerna mår bra.

Vi har haft partiledare i riksdagen som uttalat ”Död åt familjen”. Och arbetet för att nedmontera familjen har pågått länge i vårt land. Det har funnits en agenda under lång tid i Sverige att frånta föräldrarna deras roll och ansvar. Staten erbjuder och tvingar föräldrar att lämna sina barn i ”statens vård”. Jag menar inte att förskola/dagis är av ondo. Men många föräldrar som skulle vilja vara hemma mer med sina barn borde beredas den möjligheten.

Vuxnas karriär och självförverkligande gör ibland att barn vistas på fritids och skola 11–12 timmar om dagen!?

För mig som vuxen är det lag att jag inte får jobba mer än åtta timmar per dag. Skulle det inte vara rimligt att det också gällde våra barn?

Det är någon annan som uppfostrar mitt barn under lång tid varje dag medan föräldrarna träffar sitt barn några få timmar per dag.

För ensamstående föräldrar är det till stor hjälp att samhället erbjuder detta, men jag tänker på dem som aktivt väljer att på detta sätt lämna över ansvaret till staten.

I stället för att säga ”död åt familjen” måste vi höja våra röster och säga ”liv åt familjen” och ”återupprätta familjens status”. Vi måste hjälpa till att skapa hållbara relationer och hälsosamma äktenskap. Vi måste erbjuda hjälp till familjer som hamnar i kris.

Gud har en tanke med familjen. Han lade ner den tanken redan i skapelsen. Låt oss jobba för att leva efter den. Att återgå till ursprungstanken är kanske inte alltid helt politiskt korrekt men är i längden det bästa och det rätta.

Genom att hålla oss till ursprungsplanen kan vi ge den trygghet och stabilitet till familjen som var tänkt från början.

Vi får som föräldrar aldrig frånsäga oss vårt ansvar, och staten ska aldrig frånta oss vårt ansvar. Du och jag som förälder har ansvaret för våra barn. Och det är i familjen vi ger våra barn det vi vill att de ska få. Det är i familjen vi överför våra värderingar till nästa generation. Det är inget fel eller fult, det är som det ska vara.

Så låt oss smörja denna viktiga kugge – familjen. Låt oss vårda den så att den inte går sönder eller rostar ihop. Då kommer vi hjälpa hela samhällets maskineri att fungera på bästa sätt. Det kanske inte alltid är lätt, men det är alltid värt det.

Som Desmond Tutu en gång skrev: ”Du väljer inte din familj. De är Guds gåva till dig, precis som du är för dem.”

Emanuel Norén, grundare av organisationen Trygga Familjer


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Sekulariseringen har tagit strypgrepp på vår kultur"
Flera goda förebilder behövs
Det sitter i väggarna?
"Tuffa tider kräver vuxen hållning"
De godas likgiltighet värst
Frimodiga andliga ledare sökes
"Tillsammans kan vi sprida hopp"
Nu tas viktiga steg för att stoppa välfärdsbrottsligheten
"Julen blev en del av vår integration"
Spioneriet ökar i Sverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies