Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vansinnet fortsätter – svenskt ledarskap krävs

Ledare Publicerad: 2023-02-02 15:38

Den 1 januari tog Sverige över som EU:s ordförandeland. Förra gången detta skedde var 2009. I grunden är detta ett fantastiskt tillfälle, både genom att leda EU i den riktning som Sverige tycker att EU ska ta och genom att det är en möjlighet att marknadsföra Sverige – vi är ju helt enkelt i blickfånget under några månader. Från 1 juli är det Spanien som tar vid, och därefter Belgien.

Det hela kunde, milt sagt, börja bättre. För när Stockholm tog över som huvudstaden för ordförandeskapet så är vi mitt inne i en våldsspiral. Den har pågått sedan juldagen då en ökänd kriminell person med koppling till organiserad brottslighet blev ihjälskjuten i Rinkeby. Därefter har våld, skottlossningar och skjutningar avlöst varandra.

Vi är snart uppe i ett trettiotal allvarliga händelser. Rättsväsendet står handfallet, och enligt polisen finns nu 13–14-åringar beväpnade med automatvapen som utför beställningsmord i Stockholm. Polisen tar in extra resurser från andra delar av Sverige och detta utgör vad polisen kallar ”en särskild händelse”. Denna mycket försiktiga formulering fångar givetvis på intet sätt rädslan hos människor som drabbats eller befunnit sig i närheten av dessa våldsamheter.

Men vansinnet tar inte slut där. Stockholm är också staden där en dansk politiker bränner koranen utanför Turkiets ambassad, vilket skapar kravaller och demonstrationer mot Sverige i ett antal länder i Mellanöstern. Den svenska flaggan bränns i länder som Irak, Egypten och Pakistan. Samtidigt har den svensk-finska Natoansökan gått i stå, eftersom Turkiet nu vägrar godkänna den svenska ansökan. Men Finland står fortfarande fast vid att landet ska anslutas som medlem i Nato samtidigt med Sverige.

Allt detta innan januari månads utgång. Framstår Sverige som ett stabilt och tryggt ledarland som lotsar EU framåt samtidigt som det pågår ett fullskaligt krig i Ukraina?

I internationella media ställs frågan om ryska underrättelsetjänsten ligger bakom koranbränningen utanför Turkiets ambassad. Detta eftersom koranbränningen försvårar för Sverige att bli Nato-medlem. Det går i vart fall inte att utesluta att så är fallet, även om det just nu inte finns några faktiska bevis.

Nu krävs svenskt ledarskap och nationell samling – för att vara med och lotsa Ukraina och EU till fred och till seger mot angriparen Ryssland. Men seger behövs också i Sverige, över den internationella, organiserade brottsligheten som växer sig allt starkare.

Hemmets Vän 2 februari 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies