Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Väpnade konflikter hot mot Sverige

Veckans kommentar Publicerad: 2023-01-26 15:52

Vi lever i en tid när det finns definitioner och förklaringar till det mesta. Krig är exempelvis något där mer än 1 000 personer dör. I en ”väpnad konflikt” är det fler än 25 personer som dött ett år, och det är en konflikt där staten är en av parterna.

Den situation som Sverige befinner sig i nu innebär att vi var långt över 25 döda i fjol. För år 2022 anger polisen att 378 skjutningar inträffade, 107 personer blev skadade och 64 personer avled. Därtill ska läggas ett 90-tal sprängningar.

Nu är inte staten en av parterna i konflikten i Sverige, så därav är det inte en väpnad konflikt enligt den folkrättsliga definitionen. Men nog är det en konflikt. Och nog är den väpnad.

För i Sverige används sprängladdningar, handgranater och automatvapen. Vi har sett hur vägspärrar upprättats. Och hur den grova brottsligheten är internationellt organiserad.

Det våld vi ser handlar inte om slagsmål mellan överförfriskade yngre män på torget i en mindre ort. I stället handlar det om konflikter mellan olika kriminella organisationer. Omfattande konflikter, inte sällan med dödlig utgång.

Detta är mycket värre och mer omfattande än vad det var för tio eller tjugo år sedan. Och bakom våldet i sig finns den organiserade brottsligheten, vars inflytande ökar i olika delar av samhället.

Inför 2023 fanns förhoppningar om minskat våld. Men tyvärr har det blivit tvärtom. I varje fall i Stockholm där det dagligen skett sprängningar och skjutningar de senaste två veckorna.

Man hade kunnat förvänta sig att den politiska debatten skulle vara helt fokuserad på den mycket allvarliga situationen. Att det skulle ske partiledaröverläggningar, särskilda politiska debatter och gemensamma beslut för att normalisera situationen i Stockholm.

Men icke. I stället handlar debatten om dunjackorna svenska ministrar hade på sig när EU-kommissionen blev fotograferad i Kiruna samt en statssekreterare som tjuvfiskat fyra ålar i Hanöbukten.

Givetvis ska tjuvfiske av skyddade arter inte ske. Och svenska ministrar ska klä sig som anstår i internationella sammanhang. Men att debattera dessa frågor när samhällssituationen ser ut som den gör är fullständigt obegripligt och helt hårresande.

Den inre säkerheten i Sverige måste återställas. Alternativet utgör ett hot mot den svenska samhällsutvecklingen. Alternativet innebär att landet Sverige, det land som vi känner och älskar, i grunden kommer att förändras till något annat. Nu krävs politisk samling.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies