Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem ska döma Putin för krigsbrott i Ukraina?

Veckans nummer Publicerad: 2023-01-26 15:45

Hur ska brottslingarna från Rysslands krig i Ukraina ställas till svars? Olika lösningar diskuteras i EU, parallellt med maningar om mer vapen och mer stöd till Ukraina.

Ansvarsutkrävande för det blodiga kriget var ett av huvudämnena när EU-ländernas utrikesministrar samlades i Bryssel i måndags.

– Det här handlar om att hitta en balans. Men naturligtvis: de förbrytelser som har begåtts i Ukraina är mycket allvarliga och alla brott som har begåtts av den ryska aggressorn måste bli lagförda i sinom tid, konstaterar Sveriges Tobias Billström (M) på väg in till mötet.

Att avgöra hur och var brottslingarna ska hanteras är emellertid inte lätt. Visserligen finns ju exempelvis den internationella brottmålsdomstolen ICC i nederländska Haag, men i det samarbetet ingår inte USA. Eller Ryssland.

Andra alternativ är att sätta upp en specialdomstol i stil med den domstol i Haag som hanterat 1990-talets krig i forna Jugoslavien. Eller någon form av hybriddomstol i Ukraina, men med internationellt deltagande.

Kiev får bestämma?

EU-parlamentet uppmanade så sent som i förra veckan i en icke-bindande resolution till skapandet av en internationell tribunal, ”utan dröjsmål”.

EU:s medlemsländer väntar samtidigt på tydligare besked från Ukraina om vad de styrande i Kiev föredrar. Möjligen kan en riktning pekas ut i samband med det toppmöte som EU:s rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen ska ha med president Volodymyr Zelenskyj den 3 februari.

– Att skapa en tribunal är ett måste, för att ställa (Rysslands president Vladimir) Putin och den högsta militära och politiska ledningen i Ryssland till svars, säger Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu i Bryssel.

– Att tänka igenom de här systemen redan nu, innan krigsslutet, är en viktig fråga, säger Billström.

Än så länge ligger ändå en krigsbrottsdomstol långt fram i tiden. Hos utrikesministrarna i EU ligger främsta fokus fortsatt på att hjälpa Ukraina ekonomiskt, militärt och politiskt.

– Estland kommer att ge (motsvarande) 1 procent av vår BNP i militär hjälp till Ukraina och vi uppmanar andra länder att göra detsamma. Det kommer att göra skillnad, säger Reinsalu.

Läs mer i Hemmets Vän nr 4 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Kris – men inte repris på finanskraschen
Frusen USA-relation bakom Kinas utspel
"Säkrare för kristna friskolor men fortsatt kritik"
Högt söktryck till folkhögskolor
För 100 år sedan löstes första radiolicensen
Bråttom med mer ammunition till Ukraina
Styrkebesked av Kallas – ser fyra alternativ
Kampen mot övergrepp fortsätter
Medeltida kyrkans inflytande på samhället
"Man ska ha respekt för att alla inte kan vara lika"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies