Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förintelsemuseum på Sverigeturné

Veckans nummer Publicerad: 2023-01-26 15:37

Hur tog Sverige emot Förintelsens överlevande? Sveriges museum om Förintelsen genomför en riksturné för att samla in material både från överlevandes familjer och andra.

Inför premiären i Malmö väntade människor utanför dörren för att få berätta.

En man berättade om sin mamma – en av Förintelsens överlevande, som under tiden i koncentrationsläger tillsammans med några andra kvinnor lyckades komma över papper och penna. Tillsammans skrev de ner recept på de maträtter som de längtade allra mest efter. Modern gav sedan de ihoptejpade recepten vidare till sonen som nu tog med dem till Malmö museer.

– På grund av hungern var man fokuserad på mat och tänkte på maträtter till olika högtider, eller mat som man tyckte extra mycket om. Han hade med sig de här lapparna och vi fick titta på dem, säger Diana Chafik, intendent på Sveriges museum om Förintelsen.

Öppnar i juni

Strax före midsommar i år öppnar det nya museet i lokaler ovanpå Bonniers konsthall i Stockholm i väntan på egen museibyggnad. Just nu genomför museet en riksturné för att samla in nytt material som på olika sätt handlar om Sverige och Förintelsen. Dessa föremål, dokument och berättelser kan sedan efter genomgång bli upptagna i museets samlingar.

På Malmö Museer fick museets personal i december ta del av flera familjehistorier.

– Flera hade skrivit ner sina föräldrars berättelser, säger Diana Chafik.

Att turnéstarten skedde i Malmö är ingen slump. Både under och efter kriget kom tusentals flyktingar och överlevande över sundet till Malmö via de vita bussarna och båtarna. Många blev kvar, och även i dag finns ett stort judiskt och romskt community i Malmö, berättar Diana Chafik.

Men museet samlar också in mottagarnas berättelser. I Östergötland hoppas man få veta mer om de konvalescenthem för överlevande som inrättades där. I Malmö berättade en man om sin mor som jobbade för Röda Korset och var en av de första att möta flyktingarna.

– Vårt uppdrag handlar ju också om Sverige och om perspektivet Sverige som mottagarland. Det har man inte ägnat sig åt på samma sätt. Där tror vi också att vi kan bidra till att utöka det här historiska perspektivet på Förintelsen.

Läs mer i Hemmets Vän nr 4 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Kris – men inte repris på finanskraschen
Frusen USA-relation bakom Kinas utspel
"Säkrare för kristna friskolor men fortsatt kritik"
Högt söktryck till folkhögskolor
För 100 år sedan löstes första radiolicensen
Bråttom med mer ammunition till Ukraina
Styrkebesked av Kallas – ser fyra alternativ
Kampen mot övergrepp fortsätter
Medeltida kyrkans inflytande på samhället
"Man ska ha respekt för att alla inte kan vara lika"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies