Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Landsbygdsparti utan landsbygd

Veckans kommentar Publicerad: 2023-01-19 16:07

Minns ni Murre från Skogstibble? Han är den udda katten i Pelle Svanslös som bor på landet utanför stan i en ladugård – och därför luktar som en sådan. I Gösta Knutssons sagor berättar Murre tvivelaktiga historier vilket får de andra katterna att känna viss skepsis inför relationen till Murre. Sverige har nu fått en ny Murre. Han heter egentligen Muharrem Demirok och är född och uppvuxen i betongförorten Vårby Gård utanför Stockholm. Av allt att döma kommer Demirok att bli vald till Centerpartiets nya partiledare den 2 februari.

Precis som med Murre från Skogstibble är Demirok en udda figur i svensk politik. Hans bagage är unikt: Tills helt nyligen var han lokalpolitiker i Linköping, ledamot i kommunstyrelsen och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Han är dömd för misshandel två gånger, en gång under gymnasietiden och en gång när han var 22. Enligt domen för att ha skallat de målsägande. (Detta glömde han först säga till valberedningen.) Han är svensk och turkisk medborgare och har kampanjat för Centerpartiet bland svenskturkarna i Kulu, Turkiet. Han är också känd för att ha gödslat Linköpings parker med hönsgödsel under coronapandemin för att förhindra att ungdomar samlades. Enligt uppgift ska det ha fungerat.

Demirok kallar sig ”kulturell muslim” men är samtidigt medlem i Svenska kyrkan. Han har inte för avsikt att gå ur. Detta har väckt uppmärksamhet och lett till raljanta kommentarer gällande både Centerpartiet och Svenska kyrkan, bland annat från liberale riksdagsledamoten Robert Hannah som menade sig förstå att Centern väljer Demirok eftersom Svenska kyrkan, liksom Centerpartiet, ska inkludera allt och alla.

Professorn i kyrkohistoria Joel Halldorf menade i Expressen i veckan att det inte alls är märkligt eftersom Svenska kyrkan låter var och en vara med på sina egna villkor och det är ”därför självklart att en muslim kan vara medlem i Svenska kyrkan”. Den förklaringen stärker frikyrkans historiska syn på de lutherska kyrkorna, att endast de i frikyrkliga sammanhang tar tron på allvar. Visst är tron en personlig fråga och var och ens ensak, men om två år är det val till Svenska kyrkan och frågan är hur den kulturella muslimen Demirok och partiledaren ska utforma Centerns svenskkyrkliga program?

Enligt uppgifter från centerprofiler till Hemmets Vän hade centergruppledaren i riksdagen Daniel Bäckström ett mycket starkt stöd inom partiet. Han var klar favorit med god marginal ner till tvåan Demirok. Bäckström är varmt kristen, tydligt landsbygdsförankrad med en uppväxt i Värmland, engagerad inom EFS och ordförande för riksdagens kristna grupp. Det som fick ungdomsförbundet CUF att säga nej, och därmed förhindrade Bäckström från att bli vald, var när han inte tydligt svarade ”ja” på den hypotetiska frågan om han skulle viga samkönade par. Bäckström föll alltså på sin kristna tro, ”han var för religiös” som Tomas Ramberg uttryckte det i Ekot.

Centerpartiet ska nu istället välja Muharrem Demirok från Vårby gård, en politiker med diffusa identiteter och utan någon som helst rikspolitisk erfarenhet, till ny partiledare och därmed statsministerkandidat. Centern förlorade flest röster i valet. I alla sakfrågor rankas partiets förtroende lågt eller mycket lågt av väljarna. Kommer Demirok lyckas vända siffrorna? Jag känner viss skepsis. Nog hade det varit bättre om landsbygdspartiets Murre haft mer erfarenhet av ladugårdar och mindre bagage?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Jag saknar Göran Persson
Rapporten från Södertörns Högskola överraskar positivt om muslimer
Hopp kan vända kurvan
Ge allt för lägren
Konfa lär dig vikten av heliga vanor
Dags att vi slutar vara rädda för gemenskap
Något har hänt
Protesterna visar på styrkan i staten Israel
Dramatisk påsk väntar i Israel
Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies