Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Säpo vill kunna stoppa fientliga fastighetsköp

Veckans nummer Publicerad: 2023-01-19 15:59

Ryska markköp har ökat kraftigt i Finland – och även i Sverige äger ryssar tomter i säkerhetskänsliga områden. Säkerhetspolisen ser ett behov av ny lagstiftning för att hindra fastighetsaffärer som kan riskera den nationella säkerheten.

– Tidigare fanns det lagstiftning som gjorde att man som utländsk medborgare inte kunde förvärva fastigheter i Sverige. Den lagstiftningen finns inte längre, säger Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen.

Utländska medborgare får i dag köpa fastigheter var som helst i Sverige, inklusive tätt intill militärens skyddsområden.

Nyligen avslöjade Expressen att en rysk affärsman sedan några år tillbaka äger en strandtomt mycket nära försvarets anläggning på Muskö i Stockholms skärgård. Med fri utsikt över inloppet till den topphemliga örlogsbasen uppges ryssens innehav oroa svenska myndigheter.

Skatteverket anser att mannen har varit bosatt i Sverige länge och kräver honom nu på 200 miljoner kronor i skatt.

Ingen lag för utländska ägare

Hur många ryska medborgare som äger fastigheter i Sverige finns det inga offentliga register om. Sverige har – till skillnad från till exempel Finland – ingen lag som reglerar utländska köp av fastigheter, och Lantmäteriet registrerar inte fastighetsägande efter medborgarskap.

– Att denna information saknas kan innebära att säkerhetsrisker inte upptäcks, enligt Oscar Almén, på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Om det är så att personerna som äger fastigheterna eller marken samarbetar med ryska staten skulle de eventuellt kunna lämna information och genomföra krigsförberedande handlingar, säger han.

När hans och hans kollegor nyligen granskade ryskt ägande i Sverige identifierade man 157 ryska medborgare som äger 247 fastigheter i landet. Men siffrorna omfattar bara ryska medborgare som bor i Ryssland och sannolikt är antalet betydligt högre, enligt Almén. Han framhåller samtidigt att ryskt medborgarskap inte automatiskt innebär en säkerhetsrisk, och att det också kan finnas personer kopplade till ryska staten som inte har ryskt medborgarskap.

Läs mer i Hemmets Vän nr 3 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Länsstyrelsen varnade kommunen för jordskred
"Jag känner ingen som vill stanna här"
Ranstorp skildrar sin 30-åriga kamp mot terrorism
"När jag läser boken kan jag höra pappa tala"
"Vi kan känna igen oss i de bibliska personerna"
Därför dras barn in i gängkriget
Frankrike: Tar inte emot fler
"Vi vill vara en kyrka för Göteborg"
Ett tidsdokument som väcker hopp för vår egen tid
"Att läsa är viktigt för vår demokrati"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies