Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Kyrkan kan inte vara neutral"

Veckans nummer Publicerad: 2023-01-19 15:53

Nobelpristagare, pastor och läkare doktor Denis Mukwege behöver ingen närmare presentation. Förra veckan besökte han återigen Sverige. På måndagen intervjuades han i SVT där han berättade om situationen i sitt hemland. Några dagar senare talade han på Pingst Pastor International i Stockholm.

– Situationen i Kongo är mycket kritisk, berättar Mukwege i Morgonstudion.

– Vi har ett ekonomiskt krig, inte en etnisk konflikt utan en jakt på mineraler. Under de senaste tjugo åren har man stridit för att få coltan, en mineral som används i mobiltelefoner och andra elektroniska apparater. Mer än sex miljoner kongoleser har dödats och mer än fem miljoner är hemlösa.

– Nu är vi oroliga för vad som ska hända framöver. Hela världen ska ju ha batterier och för att bygga dessa behöver man kobolt och litium. Och Kongo är ett land där dessa finns. Kommer kriget att fortsätta på grund av detta?

Mukwege berättar sedan om hur våldtäkter används som vapen i kriget. Mer än 70 000 kvinnor har blivit våldtagna.

– Situationen behöver uppmärksammas av det internationella samfundet. Våldtäkt är mycket effektivt i krig. Det förstör inte bara offret utan också familjen och samhället.

På Pingst Pastor International

Inför 850 deltagare, där cirka två hundra kommit från andra länder, talade Denis Mukwege på onsdagen på Pingst Pastor International i Upplands Väsby, inte långt från den plats (Bredden) där pingstnestorn Lewi Pethrus en gång hade sitt lantbruk med djur och odlingar. Budskapet handlade om församlingens profetiska roll. Han började med att tacka alla som trots svårigheter bedrivit mission i Kongo. Pingstmissionen kom till Kongo för precis ett hundra år sedan.

– Olyckligtvis ser vi våld i dagens Kongo, och vi ser det också i många andra länder i världen, förklarar Mukwege. Idag står kyrkan inför många utmaningar som krig, våld, klimatförändringar, svält, torka, översvämning. Som Guds församling behöver vi fråga oss: Har kyrkan en roll att spela för att se fred och rättvisa? Vilket samhälle vill vi bygga? Vilken framtid vill vi lämna till våra barn? Hur ser församlingen på konflikter, korruption, diskriminering och orättvisor? Vad gör den rättfärdige när grundvalarna flyttas? Församlingen och den rättfärdige måste vara världens ljus och spela en profetisk roll i denna tid.

Jeremias profetia

Huvudtexten hämtas från Jeremia bok 22:1-5 där det bland annat talas om att utöva rätt och rättfärdighet, att rädda den plundrade ur förtryckarens våld.

– Gud säger åt oss idag att gå till världens ledare med detta profetiska budskap. Vi måste praktisera jämlikhet och rättvisa. När vi ser de ukrainska flyktingar som flyr, vilken är församlingens roll? Jag ser tusentals barn som arbetar i gruvorna i Kongo, under slavliknande förhållanden, bara för att vi ska ha våra telefoner. Vad gör vi?

– Medelhavet har blivit en kyrkogård för afrikaner som flyr sina länder. Vad gör församlingen? Var tredje dag i Europa dödas en kvinna i nära relationer. Vad säger kyrkan om detta våld? Den är tyst.

– I länder med konflikter används det sexuella våldet som ett vapen i krig. Det internationella samfundet har varit tyst om situationen i Kongo. Bibeln säger till oss att inte utgjuta oskyldigt blod. Denna profetia angår oss idag.

Doktor Mukwege menar att frågan om församlingens profetiska roll är en viktig fråga, idag mer än någonsin. Församlingen har lämnat sin ursprungliga roll.

– Men lyckligtvis har inte Bibeln förändrats. Kyrkan har ett ansvar att engagera sig i allt som handlar om moral, social rättvisa; ja allt som får samhället att gå framåt. Alla kristna behöver överlåta sig till denna breda syn. Att ta hand om ”staden” så att den blir en bra plats att bo på. Så att det finns frid och kärlek till nästan.

Läs mer i Hemmets Vän nr 3 - 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies