Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Sverige kan få medlemsskap i Nato under våren"

Veckans nummer Publicerad: 2023-01-12 15:23

– Vi måste uthålligt fortsätta stödja Ukraina militärt, säger Mikael Oscarsson, kristdemokratisk talesperson i försvarsfrågor och en av ledamöterna i den nya Försvarsberedningen inför Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen, som hölls i veckan – sedan många år det kanske viktigaste svenska försvarspolitiska mötet. I år är det viktigare än någonsin, då bland andra Natos högsta ledning och Sveriges och Finlands utrikesministrar liksom Ukrainas ambassadör deltar.

Det är i det allvarligaste omvärldsläget sedan andra världskriget som Folk och Försvar i år har hållit sin årliga rikskonferens i Sälen i veckan. Folk och Försvar samlar över 100 olika organisationer, allt från frivilliga försvarsorganisationer, politiska ungdomsorganisationer, civilsamhällesorganisationer, fackföreningar och representanter för svenska näringslivs-, handels- och arbetstagarförbund. Men den årliga rikskonferensen har också blivit det viktigaste försvarspolitiska mötet för Sverige. Inte minst i år efter Rysslands anfall mot Ukraina och svensk och finsk Natoansökan förra året.

– Tyvärr är det skärpta politiska läget och spänningarna vi ser ingen tillfällig sak utan det kommer att vara under överskådlig framtid, säger Mikael Oscarsson, kristdemokratisk talesperson i försvarsfrågor och en av ledamöterna i regeringens nya Försvarsberedning.

Kris och krig

Han var en av dem som ivrigast förespråkade ett svenskt medlemskap i Nato under många år och var också en av talarna under årets konferens.

– Det försvarsbeslut som vi tog 2020 var i många avseenden en god inriktning, men det hade som jag ser det två stora brister: Det ena var att tillväxttakten för Försvarsmakten var i alltför liten utsträckning grundad på en eventuellt försämrad omvärldsutveckling, säger han när han beskriver vad hans tal handlat om.

– Jag tillhörde dem som ännu mer ville peka på det här med kris och krig, men det blev ändå så att man ansåg att krigsrisken nog är liten ett tag till. Sedan visade det sig vara nära förestående. Det andra var att de ekonomiska ramarna var för snåla, de räckte inte till att finansiera beredningens förslag. Verkligheten sprang snabbt ifrån besluten.

– Från den förra försvarsberedningen och från den ryska storskaliga invasionen av Ukraina behöver vi i den nya beredning som tillsattes före jul ta med oss tre viktiga erfarenheter: Det ena är att man måste betala för det man vill ha. Vi har så länge försummat vårt eget försvar – nu måste vi betala för att återupprätta det, fortsätter Mikael Oscarsson.

– Det andra är att vi är lite för trögflytande när det gäller Försvarsmaktens utveckling, det går för långsamt att hantera de säkerhetspolitiska förändringarna. Det tredje är att vi får inte tro att vi ensamma skulle kunna hantera en allvarlig kris eller att krig i vårt närområde är en chimär. Vi måste utforma Försvarsmakten så att vi kan verka i en allians som Nato.

– Att nu bli medlemmar är bara en början, vi kan i Nato på ett helt annat sätt samarbeta och ha en försvarsplanering. I Försvarsberedningens arbete tänker jag driva frågan vad gäller ekonomin att vi främst utgår från den organisation som vi ser att vi måste ha, inte från en i förväg fastställd ekonomisk nivå. Är behovet 2,1 procent eller 2,3 procent av BNP, då får vi nog acceptera det, åtminstone för en tid.

– Under kalla krigets dagar betalade Sverige både 4 och 5 procent av BNP, idag ligger vi ungefär på 1,5 procent. Men det jag ser framför mig, och det har även både ÖB och Jens Stoltenberg sagt, det är att det finns både stora utmaningar och mycket föråldrat material som måste bytas ut. Därför måste man vara beredd på att under en period satsa mer än 2 procent, säger Mikael Oscarsson och hänvisar till vad Jens Stoltenberg också sade i Natos toppmöte i Madrid i höstas: ”2 procent är inte taket, det är golvet.”

Läs mer i Hemmets Vän nr 2 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Haavisto: Viktigt att gå in i Nato samtidigt
Vem ska döma Putin för krigsbrott i Ukraina?
Då ökar risken för antisemitism
Förintelsemuseum på Sverigeturné
Full demokrati i bara 14 procent av länderna
Kristersson trots Erdogans kravhöjning: Bra position
Säpo vill kunna stoppa fientliga fastighetsköp
"Kyrkan kan inte vara neutral"
"Färre konferenser och fler matpaket"
Minst 1,2 miljoner ton mat slängs i Sverige varje år


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies