Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ja, julen är en kristen högtid

Veckans kommentar Publicerad: 2022-12-29 10:15

På juldagen sänder TV4 Carola Häggkvists och Måns Zelmerlöws julkonsert A Grand X-mas, ungefär En storslagen jul. Vad det verkar är det en hejdundrande julkonsert. För utsålda arenor har den turnerat runt och spelats i tio svenska städer under advent. I låtlistan finns de traditionella julsångerna, gospel förstås – det är Carola som står på scen, och artisternas största hits.

När Dagens Nyheters kulturskribent PO Tidholm recenserar konserten (DN 15/12) sågar han den och kallar den ett ”primetimespektakel” med ”kristna budskap och amerikanskt medelklassmys”. Tidholms största problem är att julen är traditionell. Den är konservativ och inte tillräckligt inkluderande. ”Men frågan är om det räcker med julens kärleksbudskap längre, och om Kristi kärlek och svensk generositet är tillräcklig. Det finns ändå ett vi och dom här; majoritetsbefolkningen med sin julkultur och de som står utanför och eventuellt ska få smaka resterna från julbordet. Flyktingarna, de utslagna. […] Måns och Carola glömde att utmana julnormen”, skriver Tidholm.

Men varför måste den utmanas? Är inte själva poängen med julkultur och julkonserter att det är traditionell julmusik? Och är inte skyddet som just flyktingar och utslagna åtnjuter i Sverige en möjlighet för att vi är ett kristet land, det vill säga, tack vare julen och Jesu födelse? Nog är det väl tack vare den kristna julen som förföljda folkgrupper, inte minst kristna från Mellanöstern, vill söka sig hit? Insamlingar och hjälpande matkassar är aldrig så många som i jultider.

När Aftonbladet recenserar samma konsert (24/11) skriver journalisten Per Magnusson att Carola ”likt en glimrande Jungfru Maria, luftgungar sitt barn i ’Himlen i min famn’” och ”nästan spricker av vilja att missionera en annan verklighet än den nattsvarta utanför, där alla släcker lampor och bara ljuset från tv-nyheter om krig och klimatkatastrof flimrar hopplöst i vardagsrum.”

Den som inte vill fira jul är förstås fri att låta bli. Men låt oss nu fira jul, fira Jesu födelse och besjungna den. Julen behöver inte utmanas.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Jag saknar Göran Persson
Rapporten från Södertörns Högskola överraskar positivt om muslimer
Hopp kan vända kurvan
Ge allt för lägren
Konfa lär dig vikten av heliga vanor
Dags att vi slutar vara rädda för gemenskap
Något har hänt
Protesterna visar på styrkan i staten Israel
Dramatisk påsk väntar i Israel
Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies