Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Spioneriet ökar i Sverige

Debatt Publicerad: 2022-12-15 16:39

I dagarna pågår en spionrättegång. Åtalade är två bröder, varav den ene har jobbat på en av Säpos hemligaste avdelningar. Spioneriet ska enligt uppgift ha pågått under tio år. Bland vittnena mot bröderna finns bland annat generaldirektörer.

Nyligen har också polisens insatsstyrka genomfört en spektakulär insats mot en villa söder om Stockholm. Där bor ett par som kommer från Ryssland. Även denna gång är misstanken spioneri.

Under många år har det handlat lite om spioneri, om hur främmande makt agerar i Sverige för att samla information och påverka landets utveckling. Det var annorlunda på 1980-talet, då var risken för spioneri närvarande på ett annat sätt. I skyddsområden, till exempel i skärgården, var det förbjudet för personer utan svenskt medborgarskap att vistas. Incidenter som den ryska ubåten U137 i Karlskronas skärgård 1982, och ubåtsjakterna i Hårsfjärden och andra delar av Stockholms skärgård medförde en medvetenhet om vaksamhet.

Men när kalla kriget tog slut monterade Sverige ner stora delar av totalförsvaret, och därmed försvann mycket av vaksamhet och medvetenhet. Sedan dess har vi levt i en globaliserad värld, där människor, varor och tjänster rör sig över nationsgränser och mellan kontinenter.

Det har varit en utveckling som skapat ekonomisk tillväxt i Asien och som pressat priserna på många produkter för svenska konsumenter.

Men det är också en utveckling där Sverige i stora delar stått utan möjlighet att förhindra att främmande makt agerar i Sverige.

Vi har sett hur Ryssland agerade i Sverige för att få godkännande för att lägga Nordstream 1 och 2 i närheten av Gotland, inklusive möjlighet att använda svenska hamnar.

Vi har sett kinesiska intressen, där kinesiska företag är involverade i en stor andel av vindkraftsverken i Sverige. Kina är en kommunistisk diktatur och det innebär att alla företag, direkt eller indirekt, är underställda staten och kommunistpartiet. En liknande diskussion dök upp angående om kinesiska Huawei skulle få bygga nät för mobiltelefoni i Sverige. Det föreföll som ett yrvaket uppvaknande från svenska myndigheter.

Enligt årliga rapporter från Säpo framgår att spioneriet ökat i Sverige under många år. Det handlar dels om industrispionage, att olika aktörer helt enkelt vill komma över företagshemligheter hos innovativa svenska industrier. Det handlar också om spionage mot Sverige av främmande makt.

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina visar att den i stora delar fredliga internationaliserade tiden abrupt har fått ett slut. Nu gäller det att Sverige kan stå starkt igen, för att bland annat klara digitala angrepp och intrång hos företag och myndigheter.

Carl Johansson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Därför kollapsade svenska skolan
Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Finland stod emot – behöll friheten
Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
I Sverige saknar man respekt för sina medmänniskor
Bekämpa alla yttringar som kränker en annan människas tro
Hög tid för ny era av samhällsbyggande
Både vetenskap och historien talar till kristendomens fördel
Bokbränning är ett brott mot yttrandefriheten
Att ha identiteten på rätt ställe


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies