Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Underkänt för Lucia på Mariehemsskolan

Veckans kommentar Publicerad: 2022-12-15 16:29

Det finns ett satirprogram vid namn Svenska Nyheter som SVT sänder på fredagkvällar. Programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist driver hejdlöst och sylvasst med politiker, kulturell ängslighet och utländska makthavare. När SVT Västerbotten i veckan hade ett inslag från Mariehemsskolan i Umeå var det för ett ögonblick oklart om det var satir eller allvar. Inslaget handlade om hur skolan i sin strävan att vara inkluderande och konfessionsfri, det vill säga fri från religion, anordnade ett luciatåg och uppträdande utan luciasånger. Barnen skulle, enligt skolan, klä sig ”neutralt”. Det hela var lätt parodiskt. Lucia, ett kristet katolskt helgon, skulle firas utan kristna inslag och utan anspelning på den kommande kristna julen. Varför firar ni ens? frågade jag mig.

En flicka i lucialinne intervjuas. Hon får frågan om ”det är kul med lite nytt”, att barnen ”inte sjunger de vanliga luciasångerna”? Hon inser det uppenbara, det är märkligt att de inte sjunger luciasånger på Lucia. Hon blir lite ställd, börja skratta nervöst och säger att ”ja, man får lära sig lite nya sånger man kan gå och nynna på”.

Ansvarig musiklärare Jörgen Persson intervjuas också. Han är nöjd. Nu får de muslimska barnen vara med, tidigare har de inte fått det.

Av allt galet med att försöka fira Lucia utan Lucia, stjärngossar eller luciasången, är detta det märkligaste. Skolan menar, i likhet med de muslimska föräldrarna får man förmoda, att svensk luciatradition är olämpligt för muslimska familjer, och väljer därför att avkristna luciatåget genom att ta bort anspelningar på helgonet Lucia och jul. Pepparkaksgubbar och Tiptap-tomtarna försvann också. Muslimska barn får inte uppträda med Tiptap, en Sockerbagare, Luciasången eller Så mörk är natten i midvintertid. Men nu, eftersom man inte sjunger de traditionella sångerna, kan alla vara med. ”En del föräldrar var inte bekväma med barnens deltagande eftersom Lucia förknippas med julen”, säger Jörgen Persson till SVT. Man häpnar.

Hur ska människor med annan bakgrund än svensk kunna bli en del av majoritetssamhället om samma samhälle förvägrar dem kunskap om den kultur de ska växa upp och leva i? I exemplet Mariehemsskolan avskärmas barnen från svenska traditioner och istället för att överbrygga en kulturell barriär genom kunskap och praktik befäster man den. ”Ni ska inte behöva utsättas för vår kristna kultur”, tycks skolan resonera, ”ni ska inte behöva utsättas för kristen jul”. Med ett sådant synsätt är det inte förvånande att vi har brister i integrationen.

Vad firade då barnen på Mariehemsskolan? Musiklärare Persson beskriver firandet som religiöst neutralt med metaforen ”ljuset besegrar mörkret”. Evangelisten Johannes håller nog inte med honom.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Jag saknar Göran Persson
Rapporten från Södertörns Högskola överraskar positivt om muslimer
Hopp kan vända kurvan
Ge allt för lägren
Konfa lär dig vikten av heliga vanor
Dags att vi slutar vara rädda för gemenskap
Något har hänt
Protesterna visar på styrkan i staten Israel
Dramatisk påsk väntar i Israel
Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies