Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Snålblåst hos Centern

Ledare Publicerad: 2022-12-01 16:58

När en ny partiledare ska väljas brukar spänningarna i ett parti bubbla upp till ytan. Nu gäller det Centerpartiets nya partiledare efter Annie Lööf, som ganska överraskande avgick efter riksdagsvalet i september. Tre kandidater har nämnts som tänkbara att leda partiet. Det är Elisabeth Thand Ringqvist, Muharrem Demirok och Daniel Bäckström. Just nu slipas knivarna hos olika supporters och känslorna är upprörda i de läger som backar upp respektive kandidat.

De tre föreslagna kandidaterna har rest runt i landet och blivit utfrågade av centerpartister för att man ska hitta den mest lämpliga att leda partiet och stärka Centerns profil. Daniel Bäckström, ordförande i Centerns riksdagsgrupp men även ordförande för riksdagens äldsta intressegrupp, den kristna riksdagsgruppen, har hamnat mest i skottlinjen. Han har tvekat på om han är beredd att viga samkönade. Frågan är märklig eftersom Bäckström saknar vigselrätt.

Men nästa fråga är kanske än mer laddad. Är de tre kandidaterna beredda att gå i främsta ledet i Pridetåget? Och där har Bäckström visat viss tvekan och vill konsultera Centerpartiets ledning.

185 länder i världen inklusive Sverige har skrivit under FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Där ingår också yttrande-, åsikts- och religionsfrihet.

I synen på homosexuellas rättigheter kan inte ett land, som skrivit under deklarationen, tveka när det gäller hur man behandlar människor med olika sexuell läggning. Men från att bejaka alla människors lika värde till att också förväntas delta i det årligen återkommande Pridetåget, är vägen ganska lång. Den som känner minsta tvekan att delta blir omedelbart ifrågasatt och förd till avbytarbänken. Så långt sträcker sig allas rätt i Sverige till tanke-, åsikts- och yttrandefrihet.

Inom Centerpartiet har flera riktat kritik mot Daniel Bäckström för hans tvekan om sitt eventuella deltagande i Pridetåget, om han skulle väljas till ny partiledare. Inte helt förvånande hör Centerns ungdomsförbund till kritikerna. De har krävt en utförlig förklaring av Bäckström. Det är väl känt att ungdomsförbundet länge drivit kontroversiella frågor. I sitt idéprogram 2006 framförde de att Sverige borde bejaka månggifte ”för dem som så önskar”. I maj 2006, när Centerns Ungdomsförbund just avslutat sin stämma, skrev Annie Lööf på sin blogg att hon var stolt över ungdomsförbundets hållning i olika frågor, bland annat månggifte ”för dem som så önskar”. Hon var då vice ordförande i ungdomsförbundet, innan hon blev Centerns partiledare. Det synsättet var dock något som hon senare tog avstånd från och menade att hon aldrig sagt, trots att det finns dokumenterat.

Uppenbarligen har det länge funnits mycket känsliga konfliktfrågor inom partiet. Nu handlar det om en partiledares eventuella beslut att gå i främsta ledet i Pridetåget.

Patrik Oksanen, tidigare politisk redaktör på centerpartistiska Hudiksvalls tidning och försvarsexpert inom Centern, skrev i förra veckan på sociala medier att en person nära partiledarkandidaten Elisabeth Thand Ringqvist ägnar sig åt smutskastning av Daniel Bäckström.

Frågan är om Bäckström är på väg att bli borträknad inför valet av ny partiledare därför att han tvekat i frågan om deltagande i Pridetåget. Om så sker, fast det skulle partiet knappast säga offentligt, är åsiktskorridoren mycket smal i partiet. Vart tog försvaret för FN:s mänskliga rättigheter vägen?

Hemmets Vän 1 december 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Människor andas hopp
KD behöver hitta tillbaka till rötterna
Ryssland på väg att förlora kriget?
Krigets slut måste komma
Stor ökning av digitala bedrägerier mot äldre
Solkig bild av KD
Sverige behöver en läsarrörelse
”Jesusrevolution” skakar biosalonger
Organiserad brottslighet påverkar svensk politik
Sluta avhumanisera kvinnor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies