Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kvinnliga politiker tystas av hat och hot

Veckans nummer Publicerad: 2022-12-01 16:51

Kvinnliga politiker utsätts för mer hat och hot än manliga politiker, visar en rapport. Det leder till att kvinnor tystas och väljer bort debattämnen.

Ungefär en tredjedel av alla svenska politiker utsätts för hot och trakasserier varje år. Problemen är större för folkvalda som har framträdande poster, och allra hårdast drabbas kvinnor i ledande roller. Av kvinnliga kommunstyrelseordföranden drabbas 70 procent årligen, att jämföra med drygt hälften av de manliga. Det visar en ny rapport från Uppsala universitet.

– Skillnaden går inte att förklara med att de företräder olika partier eller driver andra frågor. Det handlar om förövarnas sexistiska attityder, säger Sandra Håkansson, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet och rapportförfattaren.

Det är inte bara omfattningen av hat och hot som skiljer sig åt mellan könen, trakasserierna har också olika karaktär. Manliga politiker trakasseras oftare utifrån deras politiska åsikter medan retoriken mot kvinnliga politiker är sexistisk och helt frånkopplad deras politik.

– Det är betydligt mer sexism och hatretorik mot kvinnor. De får kommentarer om deras person, privatliv, sexualliv och utseende snarare än vad de har uttryckt för åsikter, säger Sandra Håkansson.

Kvinnor tystas

Enligt rapporten upplever kvinnliga politiker begränsningar i vilka ämnen de kan ta upp, och hur. Trakasserierna ökar nämligen när exempelvis jämställdhet, migration och våld mot kvinnor diskuteras. Det riskerar att påverka den politiska debatten, menar Sandra Håkansson, eftersom frågor som är särskilt angelägna för kvinnor kan få mindre uppmärksamhet.

– Både kvinnor och män undviker de här frågorna av samma skäl men kvinnorna ännu mer än männen. De har inte samma förutsättningar att utföra sitt uppdrag, och det går emot våra demokratiska principer, säger Håkansson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Kristersson om Nato: "Vi kommer hem"
Då omfattas Sverige av Natos försvar
Alm frias – men förlorar förtroendet
"Guds folk bör vittna för människorna"
"Barnen flyr varje dag till skyddsrummet"
Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies