Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Våra älskade julsånger

Veckans nummer Publicerad: 2022-12-01 16:41

Det är äntligen dags igen. Vi får sjunga våra älskade julsånger och andas in julen. Psalmer, vanliga julsånger, barnsånger, carols … Bara att njuta. Flera av julens sånger har en speciell bakgrund, värd att lyfta fram.

Om vi börjar med den mest kända, Stilla Natt, så är historien bakom att både inspiration, slump och råttor hade sitt finger med i spelet.

Allt började i lilla Oberndorf i Österrike 1818. När det var dags för jul i kyrkan upptäckte prästen Josef Mohr att råttorna tuggat sönder tramporgelns bälg.

Slädfärd bakom

Nu var goda råd dyra. Vad göra? Han kom att tänka på sin dikt om en stilla natt som han skrivit tidigare. Kunde hans vän Franz Gruber fixa en melodi till den, i all hast? Det kunde han.

Den nya sången fick namnet ”Stilla Natt” och blev klar i tid. Resten är, som man säger, historia. Numera sjungs den över hela världen, översatt till minst 300 språk.

Älskade julpsalmen ”Fröjdas vart sinne, julen är inne” skrevs av värmlänningen Nils Frykman. Han fick inspirationen när han kom ihåg barndomens slädfärder till julottan i Sunne.

Frikyrkoman

Det var i mitten av 1800-talet. Frykmans minnen från att ha suttit nedkrupen i släden, väl påpälsad mot kylan, brinnande facklor och ljusen tända i bondstugorna för att visa vägen till kyrkan, gav outplånliga intryck som 1881 resulterade i den vackra psalmen.

Frykman var en frikyrkoman, präglad av väckelsen. Själv predikant i små kapell och stugor. Lärartjänsten fick han lämna eftersom dåvarande statskyrkan inte gillade vad de såg och hörde. Men psalmen älskades av folket.

”När juldagsmorgon glimmar” är däremot bearbetning av en tysk julsång. Folkmelodi med okänd kompositör. Men 1851 fick den svensk text av Betty Ehrenborg- Posse och publicerades först i frikyrkornas sångböcker. Numera en älskad och självklar julottepsalm. Mycket märkligt så finns melodin även i Mikronesiens nationalsång.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Haavisto: Viktigt att gå in i Nato samtidigt
Vem ska döma Putin för krigsbrott i Ukraina?
Då ökar risken för antisemitism
Förintelsemuseum på Sverigeturné
Full demokrati i bara 14 procent av länderna
Kristersson trots Erdogans kravhöjning: Bra position
Säpo vill kunna stoppa fientliga fastighetsköp
"Kyrkan kan inte vara neutral"
"Färre konferenser och fler matpaket"
Minst 1,2 miljoner ton mat slängs i Sverige varje år


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies