Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hoppet växer i Ukraina

Ledare Publicerad: 2022-11-24 16:04

Nu har nio månader gått sedan Rysslands president Vladimir Putin skulle ”rensa ut” alla nazister från Ukraina och börja ”befrielsen” av det ukrainska folket. Det har inte gått särskilt bra med drömmen om ett nytt Stor-Ryssland. Gång på gång får Putin skriva om förklaringen till vad de gör i Ukraina. Tusentals dödade ryska soldater kommer hem i likkistor istället för i segertåg. Stridsmoralen är i botten hos merparten av ryska soldater.

Sociala mediers rapportering av vad som verkligen hänt under kriget gör det allt svårare för ryska statsledningen att upprätthålla lögnerna. Kriget går inte efter Putins planer. Det är oerhört smärtsamt att delar av det ryska folket blir kvar i en falsk verklighetsbild. När ryssar boende exempelvis i Sverige berättar på telefon för sina släktingar i Ryssland vad som verkligen händer, blir de inte trodda.

Nu är också den ukrainska staden Cherson befriad från rysk ockupation. Den ryska krigsmakten trängs tillbaka steg för steg. Stora grupper ukrainare samlades i hamnstaden Odessa för att fira återtagande av Cherson. På centrala torget i Cherson spelades Ukrainas nationalsång. I stad efter stad i tidigare ockuperade områden hissas nu den ukrainska flaggan.

Vardagen i kriget innebär för den ryska sidan brist på ammunition och annat krigsmaterial, brist på och ofattbart dåligt utrustade soldater.

Det ukrainska folket har en oerhörd frihetsvilja. Men de har fått betala ett mycket högt pris för att värna sin frihet. Och de gör det heroiskt.

Många länder i väst stöder Ukrainas frihetskamp politiskt, militärt och humanitärt. Oräkneligt antal civila grupper har samlat in förnödenheter av alla slag, som transporteras till landet. De ukrainska syskonen Evelina och Eugen Seredyuk, ursprungligen från staden Lviv, är nu boende i Sverige och driver en tandläkarklinik i Ljungskile. När kriget började ville de samla in pengar till ambulanser som skulle levereras till Ukraina. Ett protestmöte i Uddevalla blev starten för insamlingen och syskonens leverans av ambulanser. Svenske riksdagsledamoten Magnus Jakobsson, som lyckades få fram FN-medel till ytterligare två ambulanser, önskade följa med på leveransen. Det innebar att syskonen Seredyuk kunde resa ner med tre ambulanser till Ukraina.

Rysslands president Putin tycks knappast ha räknat med att så många västländer och enskilda västmedborgare skulle förenas med Ukraina i protest mot Rysslands invasion.

Samtidigt matas västvärldens medborgare praktiskt taget varje dag med brutala bilder av sönderbombade, skövlade ukrainska städer där medborgare lever utan elektricitet, vatten och andra grundläggande förnödenheter, nu närmast med mörka och kalla vintermånader framför.

Ryssland kommer inte att vinna kriget mot Ukraina. Det skrev Hemmets Vän i en ledare redan i mars månad. Då kunde det tyckas övermodigt. Även om kriget ännu kan dra ut på tiden, och folket lider oerhört, är det idag än mer uppenbart. Putin har misslyckats.

Fortfarande behövs allt stöd som kan mobiliseras från väst nationellt, internationellt och med civila frivilliga insatser som exempelvis från syskonparet i Ljungskile. Och när kriget är över väntar en gigantisk återuppbyggnad. Även om den ryska statsledningen skulle kunna ställas inför internationell krigsrätt måste barmhärtighet visas vanliga ryska medborgare, som aldrig riktigt haft något val i detta makabra krig.

Hemmets Vän 24 november 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Öka trycket på Eritrea
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies