Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Advent som väntans och hoppets tid

Veckans kommentar Publicerad: 2022-11-24 15:58

På söndag är det första advent. Det är en helg som, tillsammans med allhelgonahelgen, har utvecklats till en av de mest välbesökta helgerna i våra kyrkor. Det är fullt i kyrkor och kapell. Det är trångt i bänkarna när älskade adventssånger spelas och körer sjunger. En helg som denna visar att svenska folket har djupa kristna rötter.

Det finns något hoppfullt över advent, en väntans tid inför Frälsarens ankomst. Mitt i höstmörkret ljuder plötsligt budskapet om att något storartat är på väg att hända, sångerna innehåller ord till tröst och uppmuntran. Och det är alldeles uppenbart att tröst och hopp är något vi alla behöver – så här i väntans tider.

Vi går i väntans tider när det gäller att Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina ska upphöra. Krigsbrotten som begås är många, de är väl dokumenterade och de är vidriga. Vi behöver hoppet om att efter krig kommer fred. För fred blir det! Inget krig varar för evigt, det har historien visat oss med tydlighet.

Vi går i väntans tider för att se resultat från demonstrationerna för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran. Demonstrationerna har nu pågått i mer än två månader. Vårt hopp är förbättrade villkor för tiotals miljoner kvinnor i Iran, som protesterar för att de vill ha en frihet som är självklar för oss i Europa.

Vi går i väntans tider när det gäller ekonomin. När räkningarna ska betalas går alltmer av lönen eller pensionen till el och bensineller dieselpriser. Till detta kommer kraftigt höjda matpriser och höjd ränta på huslånen. Hundratusentals människor i Sverige har ansträngd eller mycket ansträngd ekonomi just nu. Vi går i väntans tider på att prisökningarna ska avta och ekonomin stabiliseras.

Den tid vi lever i är orolig. Vi behöver samling, styrka och mod. Samling och mod att stå upp mot aggressiva stater som bedriver anfallskrig. Det krävs styrka för att ha förmågan att föra vårt land i rätt riktning. De tekniska landvinningarna under senare år är fantastiska – och genom innovation och teknikutveckling ska vi hantera klimatförändringarna, samtidigt som samhället blir hållbart och miljömässigt starkare.

Att blicka tillbaka hjälper inte. Det handlar om att se framåt, med tillförsikt.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken
Vi måste förbereda oss på en ny verklighet
Blicka bakåt för vägen vidare
Hur ska staten garantera svenska judars säkerhet?
"Vi får inte ursäkta den arabiska antisemitismen"
Dags att Pingst väljer en kvinna
Boken mår bra och läsningen lever
Ska du förstå världen måste du läsa på papper


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies