Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

SKR: Pengar till skyddat boende räcker inte till

Veckans nummer Publicerad: 2022-11-24 15:54

Ny lagstiftning ska förbättra situationen för kvinnor och barn som bor i skyddat boende. Men regeringens finansiering är långtifrån tillräcklig, enligt SKR.

Sonja, 14, Leo, 5, och Hugo, 3, blev alla slagna av sin pappa. Pappan kunde misshandla deras mamma samtidigt som hon höll Hugo i famnen. En gång trodde barnen att mamman var död när hon låg på hallgolvet.

Mamman planerade flykten i flera månader med hjälp av en granne. I ett knappt halvår har barnen och deras mamma nu bott på ett skyddat boende.

Det här är ett av många fall hämtade ur verkligheten, återberättat av organisationen Bris, i en rapport från 2020.

SKR: Kostar 2,4 miljarder

Antalet barn och vuxna som får hjälp i ett skyddat boende har nästan fördubblats på bara några år, enligt Socialstyrelsens siffror från 2020.

Totalt var det då 6 500 vuxna och 6 200 barn som bott minst en natt på skyddat boende under ett år. Samtidigt var behovet troligtvis ännu högre, eftersom 78 procent av boendena minst en gång hade nekat personer på grund av platsbrist eller andra anledningar som angetts.

Nästa sommar är det tänkt att ny lagstiftning kring skyddade boenden ska vara på plats. Där ingår reglering i socialtjänstlagen, krav på tillstånd för att driva ett skyddat boende och flera punkter som ska stärka barns rättigheter.

Men nu riktar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kritik mot finansieringen i sitt svar på det utkast till lagrådsremiss som socialdepartementet har tagit fram.

Enligt SKR:s beräkningar kostar reformen minst 2,4 miljarder att genomföra. I budgetpropositionen avsätts 145 miljoner kronor 2023 och 321 miljoner per år 2024 och 2025.

SKR menar att reformerna innebär nya åtaganden och mer administration för kommunerna. SKR bedömer att fler än beräknat kommer att behöva insatsen, och att priserna per dygn kommer att öka.

– Det kommer att innebära betydande kostnader för kommunerna. Vi tycker att man ska höja ambitionsnivån. Men om man gör det så måste man också följa med finansiering, säger Arion Chryssafis, ordförande för beredningen socialpolitik och individomsorg på SKR.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies