Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"En god dialog med trossamfunden är angeläget"

Veckans nummer Publicerad: 2022-11-24 15:46

Som nyvald socialminister har han ansvar bland annat för idrott, folkhälsa och regeringens relationer med civilsamhället och däribland kyrkorna. Men den ofrivilliga ensamheten har i många år varit en hjärtefråga för Jakob Forssmed (KD).

– Jag ser ensamhet som en stor utmaning i vårt samhälle idag, människor kommer allt längre från varandra, från gemenskap. Det är en utmaning för både unga och äldre, säger han till Hemmets Vän.

Det är inte första gången som Kristdemokraterna har ansvaret för Socialdepartementet. Mellan 2006 och 2014 var Göran Hägglund socialminister och Maria Larsson vice socialminister med ansvar först för barn- och äldrefrågor, sedan för äldre- och folkhälsofrågor. När nu Jakob Forssmed tagit över rollen som socialminister ser uppgifterna delvis annorlunda ut och berör för hans del framför allt idrotten, folkhälsan, civilsamhället och psykisk hälsa.

Stor arbetsglädje

Till sin hjälp har han också tre ministrar: sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD), äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) och socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Det känns roligt, samtidigt är man väldigt ödmjuk inför den här uppgiften. Jag känner en stor arbetsglädje, det finns mycket att göra på mitt område som jag ser det, säger han när vi talas vid på telefon.

– Jag ser framför mig att koppla ihop folkhälsoarbetet med inte minst idrotts- och civilsamhället. Det är det jag ser som min stora uppgift att arbeta med det förebyggande hälsoarbetet på ett särskilt sätt. Där kan civilsamhället och kyrkor och samfund spela en väldigt viktig roll, fortsätter Jakob Forssmed.

En av de frågor som fått mest ”En god dialog med trossamfunden Jakob Forssmed, KD, nyvald socialminister: uppmärksamhet under senare tid har varit det statliga stödet till kyrkor och trossamfund där de så kallade demokrativillkoren har delvis väckt stark kritik.

Den proposition som S-regeringen lade innan riksdagsvalet har nu dragits tillbaka.

– Det har väckts ett antal frågeställningar angående proportionalitet och annat, i relation till civilsamhällets organisationer och hur väl förslagen fungerar för dem, säger Jakob Forssmed till TT.

Jakob Forssmed säger att det förmodligen behövs ett skarpare demokrativillkor än i dag. Men hur de ska formuleras är ännu inte klart. Han kommer att träffa civilsamhällets företrädare för en dialog, förklarar han.

En av dina hjärtefrågor har i ganska många år varit ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa – vad tänker du dig på det området?

– Jag tycker att det känns väldigt bra att vi nu i samband med budgetpropositionen slår fast att ensamhet är ett samhällsproblem, det är inte enbart ett individuellt bekymmer. Det är något som påverkar samhället, som påverkar den enskildes hälsa och faktiskt också livschanser.

– Man vet att barn som är ensamma löper större risk att misslyckas i skolan. Den äldre som är ensam får mer smärta, den löper större risk för demens, den får större risk för hjärtkärlsjukdomar. Vi vet, att när det gäller personer som befinner sig mitt i livet är det också större risk för depression och annat om man befinner sig i ofrivillig ensamhet, svarar Jakob Forssmed.

– Därför är det bra att vi både avsätter resurser och slår fast att det här är en hälsofråga och ett angeläget samhällsproblem.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Kristersson om Nato: "Vi kommer hem"
Då omfattas Sverige av Natos försvar
Alm frias – men förlorar förtroendet
"Guds folk bör vittna för människorna"
"Barnen flyr varje dag till skyddsrummet"
Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies