Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Var tacksam för livet

Veckans kommentar Publicerad: 2022-11-17 16:24

Inget annat land i världen väntar så länge med att begrava sina avlidna släktingar. I en undersökning som Sveriges Auktoriserade begravningsbyråer lät göra tar det 24 dagar i snitt. I Stockholm 28 dagar.

Därutöver rapporterar nu Eskilstuna-Kuriren om senaste trenden, att låta frilansande begravningskonsulter ta hand om begravningen. Det går till så att de efterlevande går in på en sida på internet och blir ihopparade med egenanställda begravningsentreprenörer och jurister för bouppteckningen. Kostnaden för de sörjande blir lägre, men problemet är att ingen tar helhetsansvar. Nätbegravningsbyråerna sparar också pengar genom att låta den avlidna ligga kvar på bårhuset istället för att kistlägga och klä kroppen. Det kan dröja flera veckor innan kistläggning.

Eskilstuna-Kuriren visar i sin artikel att det för de två största internetbyråerna, Lavendla. se och Fenixbegravning.se, som alltså inte har någon egen personal anställd, tar det i snitt mellan 16 och 18,5 dagar. Byråerna menar att det inte är ett problem, eftersom få av deras kunder köper extratjänsten ”påklädning” för 595 kronor extra. Med andra ord, om kroppen redan har börjat brytas ner efter så lång tid på bårhuset och påklädning därmed blir omöjlig, gör det inget eftersom den döde ändå begravs i de kläder hon eller han hade på sig.

Det är uppenbart att Sverige har problem med döden. Bara i ett land där respekten för livet, vårt ursprung och våra gamla släktingar successivt har minskat, är det möjligt att behandla avlidna så här respektlöst.

En begravning är till för de efterlevande, ett avsked och därmed början på en sorgeprocess. Men om det tar nästan en månad i genomsnitt att ens hitta datum för ceremoni och jordfästning, då är det bara en spegling av hur vi som samhälle ser på varandra medan vi lever. Brydde vi oss inte om släktingen medan personen levde, då gör vi det inte heller efter döden. Att tiden från död till jordfästning tar allt längre tid och att vi konkurrensutsätter begravningar som om de vore en tjänst bland andra att klicka hem på internet, är ett symtom på ett samhälle som inte mår särskilt bra.

En begravning är sorglig, men den är också en tacksägelsegudstjänst inför livet. Uppvärderar vi livet, våra relationer och respekten för varandra medan vi lever kommer vi också att uppvärdera döden och avskedet.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent som väntans och hoppets tid
Läxhjälpsmiljoner utan uppmärksamhet
Prioritera barnen
När Forssmed tar över
Låt oss hålla ihop
Våga omfamna civilsamhället, Kristersson!
Valresultatets konsekvenser
Elen utmaning och möjlighet
Handlar det bara om att släcka bränder?
Kaos på vänsterkanten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies