Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kinesisk markering när Biden lyfte Taiwan

Veckans nummer Publicerad: 2022-11-17 16:17

Det var frostiga tongångar och ”uppriktiga samtal” när Joe Biden och Xi Jinping hade sitt första möte sedan den amerikanske presidenten intog Vita huset. Efter mötet kom besked om att USA:s utrikesminister reser på officiellt besökt till Kina i början av nästa år.

Atmosfären mellan USA och Kina var frostig inför toppmötet på Bali i samband med G20- ländernas sammankomst. Bedömare granskade tecken på var de två ländernas ledare var överens – och om nya möten planeras.

Beskedet kom strax efter det drygt tre timmar långa samtalet. USA:s utrikesminister Antony Blinken reser troligen på officiellt besök till Kina tidigt nästa år, meddelar Vita huset, för att ”följa upp” de två ledarnas samtal.

Biden och Xi hade då haft ett ”uppriktigt” samtal om en lång rad olika ämnen, uppger Vita huset i en kommuniké.

Enligt Vita huset tog den amerikanske presidenten upp situationen i både Xinjiang, Tibet, Hongkong och Taiwan.

”Han (Biden) lyfte amerikanska invändningar mot Folkrepubliken Kinas tvingande och alltmer aggressiva handlingar mot Taiwan, som underminerar fred och stabilitet tvärs över Taiwansundet och i regionen i stort och äventyrar global framgång”, uppger Vita huset.

Xi Jinping svarade med att varna Biden för att ”korsa Kinas röda linje” när det gäller Taiwan, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Under en pressträff efter mötet sa Biden att han inte ser ”någon nära förestående intention” från Kinas sida att invadera Taiwan.

”Världen är stor nog”

Enligt Vita huset upprepade presidenterna även sina löften om att aldrig ta till kärnvapen och underströk de båda regeringarnas motstånd mot hotet om kärnvapenanvändning i Ukraina.

I Kinas kommuniké nämns dock inte några kärnvapendiskussioner. Enligt Kinas utrikesdepartement sade Xi till Biden att ”världen är stor nog” för att både USA och Kina ska kunna blomstra.

Tonen var initialt kollegial när de båda presidenterna möttes på tropiska Bali, på sidlinjen av G20-mötet på den indonesiska öns sydspets.

– Så trevligt att se er, sade Biden till Xi enligt nyhetsbyrån AP när de möttes i ett första handslag.

Samtalet varade i runt tre timmar, enligt internationella medier. En liten grupp journalister tilläts närvara i början av mötet, men fick därefter lämna lokalen.

Mötet uppges ha omgärdats av frostiga vindar – men det hettade till när en amerikansk tv-producent knuffades av en medlem ur den kinesiska delegationen.

Enligt AFP uppstod ett visst tumult när en amerikansk tvproducent ställde en fråga kring huruvida Biden planerade att lyfta mänskliga rättigheter under mötet. Nyhetsbyrån rapporterar att en medlem ur den kinesiska delegationen ska ha ”knuffat” och ”slitit” i producenten, varpå två Vita husettjänstemän sade åt kinesen att lämna producenten ifred.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pensionärer ska rädda förlossningsvård i sommar
Experter: Nu har Erdogan inga gränser
Elevers bristande läsförståelse oroar
Den 6 juni firar vi nationaldagen
Då föddes nationalstaten
Kraftigaste vårfloden på 50 år – nu sjunker vattnet
USA: DeSantis kan utmana Trump
Pingst tar upp kampen mot segregation
Kungaparet besöker alla län
"5 000 barn kommer hit under en lägersommar"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies