Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Alltfler vill äta gammal mat

Veckans nummer Publicerad: 2022-11-17 16:10

Mat med kort datum, feltryckta förpackningar och frukt som fått sig en törn. Livsmedel som många rynkat på näsan åt säljer som aldrig förr.

Lagerhyllorna tornar upp sig på Matsmarts lager i Örebro. Tonvis med konserver, pasta, läsk och kryddor som alla har det gemensamt att de av olika anledningar inte kan säljas i butik.

– Det är så svårt att förstå att det här inte är gångbart i butik, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Maten som säljs via hemsidan kommer från grossister, producenter och leverantörer. Det som gör att produkterna hamnar hos Matsmart är ofta att de har utgått ur sortimentet, eller kanske har ett feltryck på förpackningen.

När Karl Andersson ska nämna en typisk vara väljer han en burk med salladskrydda. Det är salladskrydda i burken och det står salladskrydda på burken – men på locket står det vitpeppar.

Hanna Thofelt Lindström, som är kommunikationschef, berättar om en annan gång då de räddade 8 000 ton flingor där man råkat ta ljus sirap i stället för mörk, så att färgen inte var riktigt som vanligt.

En attitydförändring

Matsmart startade 2014 och har vuxit snabbt – lagret i Örebro är det sjunde sedan starten. Karl Andersson ser att kundkretsen spänner från dem som köper från Matsmart utifrån ett klimatengagemang i ena änden till dem som gör det av ekonomiska skäl i andra.

– Vi har sett att det ökat extra starkt efter sommaren och tagit ytterligare fart i oktober. Vi har över 10 000 nya svenska kunder varje månad, berättar Hanna Thofelt Lindström.

Framför allt handlar det om en attitydförändring, tror hon. Det är inte längre fult att ta mjölken som har röd prislapp och snart går ut – utan smart och coolt.

Matsmart har etablerat sig i grannländerna Danmark och Finland och växer snabbt i Tyskland. Karl Andersson är övertygad om att man kan bli del av en global rörelse.

– Det är rätt svårt att rädda världen – och dyrt. Den här modellen hjälper alla att vara med och bidra.

Den som vill rädda mat från att kastas och samtidigt hålla nere matkontot har många alternativ. Flera butiker har särskilda kylar för varor som närmar sig bäst före-datum. Där finns påsar med gårdagens bröd eller frukt och grönt med skönhetsfläckar till nedsatt pris.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies