Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Att leva på lånade resurser

Debatt Publicerad: 2022-11-10 16:24

Det här är fel. Jag borde inte vara här. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ni har stulit mina drömmar med era tomma ord. Människor lider och dör, ekosystem kollapsar och allt ni kan prata om är pengar och evig tillväxt.

I mer än 30 år har de vetenskapliga bevisen varit tydliga. Hur vågar ni säga att ni gör tillräckligt när lösningarna är så avlägsna? Framtida generationer har ögonen på er. Väljer ni att svika oss kommer vi aldrig att förlåta er.

Orden är Greta Thunbergs. 16 år gammal talade hon till världens ledare i FN:s klimattoppmöte i New York 2019. Indignerad och med gråten i halsen framförde hon sitt budskap. Tanken var att hon sedan skulle resa vidare till Santiago de Chile och Förenta Nationernas klimatkonferens COP 25, men konferensen flyttades till Madrid och Greta följde efter – i en katamaran över Atlanten i november.

I söndags inleddes årets klimatkonferens COP 27 i Sharm el-Sheikh i Egypten. Fokus är att påskynda genomförandet av klimatavtalet från Paris. Det viktigaste anses vara att hålla målet på 1,5 grader inom räckhåll. Utifrån ländernas nuvarande åtagande beräknas temperaturen stiga med 2,4–2,6 grader. Värmerekord runt om i världen, extremtorka, katastrofala översvämningar, stigande havsnivåer och ökande utsläppsmängder gör situationen alltmer skrämmande.

Men i år blir det inget tal av Greta Thunberg. Hon – liksom många andra från klimatrörelsen Fridays for Future – bojkottar konferensen. Orsakerna är flera. Svårigheten att ta sig dit utan att flyga är en. Frustration och uppgivenhet över att så lite händer påverkar. Men det betyder inte att ungdomsrörelsen resignerat. Det finns många sätt att driva frågan. Och Sverige kommer att vara representerat på annat sätt.

”När man väl fått syn på klimatkrisen kan man inte titta bort”, sa Greta på COP 24 i Polen.

Om den insikten och attityden får vara drivkraften hos många är förändring möjlig. Frågan är om vi är beredda att rätta mun efter matsäcken. Förr var tolkningen av det gamla uttrycket enkel och konkret. Det handlade om att nöja sig med den mat man hade i sin egen matsäck utan att snegla på kompisarnas matsäckslådor. Idag används uttrycket mer allmänt om att inte leva över sina tillgångar utan rätta sina utgifter efter inkomsterna.

För vi lever över våra tillgångar. Varje år räknar organisationen Global footprint network ut när världens befoIkning och länder förbrukat de resurser som jorden producerat. I år inträffade Earth Overshoot day – dagen då världen förbrukat årets ranson och börjar leva på sparkapitalet – redan den 28 juli. 1971 när begreppet infördes och mätningarna började inföll dagen den 25 december. Vi svenskar förbrukar så mycket på ett år att det skulle krävas nästan fyra jordklot om hela världens befolkning levde som vi.

”Jag köper det jag vill ha, äter den mat jag tycker om. Pengar är inget problem”, sa en medelklassjuttiotalist i ett samtal om stigande räntor och inflation.

Och när statsminister Ulf Kristersson före valet talade om klimatkrisen i en intervju i Dagens menade han att hans målsättning inte var att människor skulle ställa om sina liv. KD-ledaren Ebba Busch verkar vara inne på samma linje, med kommentaren att klimatet är viktigt men att åtgärderna måste anpassas till barnfamiljer och landsbygden.

Kritiken mot regeringens klimatpolitik har redan börjat höras. Miljörörelsen uttrycker invändningar och farhågor. Naturskyddsföreningen oroas över Tidöavtalet och menar att åtgärder för att minska klimatutsläppen saknas och Världsnaturfonden kallar avtalet svagt och oroande.

Samtidigt finns det människor som verkar vara övertygade om att det inte finns någon klimatkris och att människan i vilket fall som helst inte kan påverka klimatet.

Första steget är att våga se situationen i vitögat. Sedan gäller det att inse att ingenting förbättras utan förändring, acceptera att omställning kräver uppoffringar och börja förändra sitt liv.

”Även en tusenmilafärd börjar med ett steg”, enligt den kinesiske filosofen Lao Tse, som levde på 500-talet före Kristus.

Om Parisavtalet ska kunna fullföljas är det hög tid för världsledare och vanliga människor att agera. Det behövs jättekliv men många små steg gör också skillnad – om de tas!

Gudrun Dalid


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies