Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Regeringen: Reformer för 40 miljarder kronor

Veckans nummer Publicerad: 2022-11-10 16:12

Personer över 65 år som fortfarande jobbar får sänkt skatt nästa år och kommunernas kassa stärks med 6 miljarder. Det är två nyheter i regeringens budget för 2023, som innehåller reformer för totalt 40,4 miljarder kronor.

Moderaterna lovade jobbskatteavdrag och sänkt skatt på pensioner i valrörelsen för 30 miljarder. Det löftet kommer inte att infrias redan 2023, bortsett från att äldre får ett förstärkt jobbskatteavdrag.

När ett bredare jobbskatteavdrag kommer, kunde finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte säga.

– Det får vi återkomma om, det beror på det ekonomiska läget, men mandatperioden är lång, säger hon till TT.

Agera ansvarsfullt

Som väntat finns inte heller sänkt skatt på sparande på så kallade ISK-konton med.

Det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 kommer i genomsnitt att ge en skattesänkning på runt 1 900 kronor om året, men som mest kan det ge 6 000 kronor per år. Runt 400 000 personer bedöms få sänkt skatt. Åtgärden beräknas kosta cirka 770 miljoner kronor.

Finansministern konstaterar att budgeten läggs i en ”speciell tid”. Inflationen är hög, landet är på väg in i lågkonjunktur, det pågår ett krig i närområdet och osäkerheten om vad som ska hända framöver är stor.

Det gäller därför att agera finanspolitiskt ansvarsfullt, menar hon.

– Vi kan inte spä på inflationen och vi måste ha handlingsfrihet framåt, säger Elisabeth Svantesson.

Av de 40 miljarder kronor som går till olika satsningar, så är 35 miljarder nya satsningar. De resterande fem miljarderna är höjda anslag som beror på att kostnader på olika budgetområden stigit. Något budgetfolket kallar för ”oundvikligheter”.

Liten effekt

Den enskilt största satsningen är sänkningen av energiskatten på bensin och diesel. Det kostar statskassan 6,7 miljarder nästa år. 2024 och 2025 kostar detta statskassan 6,9 miljarder kronor per år.

Men effekten vid pump blir begränsad nästa år eftersom det mesta av skattesänkningen som görs ”äts upp” av den höga inflationen. Det innebär att bensinpriset bara blir 14 öre lägre per liter och att dieselpriset sänks med 41 öre litern vid pump.

– Jag tycker att det är väl avvägt. Vi gör det vi lovat. Den stora skillnaden för bilister kommer att bli den 1 januari 2024 när vi minskar reduktionsplikten till EU:s miniminivå, säger Svantesson.

Den näst största posten i budgeten är 6 miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner. Sveriges Kommuner och Regioner har dock sagt att behovet för att täcka upp för stigande priser ligger på 10 miljarder kronor.

– Det här behövs för att man inte ska behöva minska sysselsättningen, men vi har beredskap för mer om det skulle behövas framöver, säger finansministern.

Den tredje största satsningen är förslaget att behålla de högre nivåer i a-kassan som har gällt under pandemin. Det ger en utgift på 5,8 miljarder.

Även försvaret får ett större tillskott nästa år, på runt 5 miljarder kronor.

Läs mer i Hemmets Vän nr 45.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Kristersson om Nato: "Vi kommer hem"
Då omfattas Sverige av Natos försvar
Alm frias – men förlorar förtroendet
"Guds folk bör vittna för människorna"
"Barnen flyr varje dag till skyddsrummet"
Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies