Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Trovärdigheten vilar på enheten

Debatt Publicerad: 2022-11-03 15:46

Under en längre tid har vi sett ett negativt händelseförlopp i Sverige. Några exempel: Stress och utbrändhet som en ny folksjukdom, kriminalitet och brottslighet neråt i åldrarna, huliganers härjande i idrottsvärlden, kris i skolan med överfall och mord, problem inom vård och omsorg samt dödsskjutningar.

Vilken människosyn och värdegrund ligger bakom denna negativa utveckling? Kan det vara så tragiskt att vår människosyn har förändrats samtidigt som vår värdegrund har gått förlorad i vårt sekulariserade och materialistiska samhälle?

Min fråga är hur stor roll aningslösa beslut spelar? Är det så att beslutsfattare inte anar följderna av de beslut de fattar? Är det så att vårt samhälle är ett reducerat samhälle som inte kan vara ett människovänligt och människovärdigt samhälle? I ett sådant samhälle där splittring, oenighet och söndring uppstår.

För ett tag sedan läste jag om hoppet, tilliten och enigheten i boken ”Utvald att leva”, skriven 1996 av professor Jerzy Einhorn (1925–2000). Han var en av vår tids mest kända svenskar. Efter andra världskriget kom han till Sverige som en av få överlevande judar. I sina memoarer berättar Jerzy Einhorn om sin lyckliga familj i Polen, om miraklet att leva, om kampen för och glädjen att bli svensk, men också om de fasansfulla upplevelserna i ghetton och fångläger som berövade honom hans barndom.

Han skriver att människans naturliga tillstånd är att vara god. Hans tro är, att det man ser av ondska hos människor i själva verket är tecken på skador i de allra djupaste skikten av en människas personlighet. Det är också tecken på att människan är svag. Vi har svårt att stå emot en överväldigande propaganda från vår omgivning. De som klarar det trycket har en potential att bli hjältar, men vi vet aldrig i förväg vilka de är.

”Kärleken hoppas allt” står det i Kärlekens lov (1 Korinthierbrevet 13:7). Vill man ha ett ord att meditera över, räcker det ganska länge. Att ha hoppet betyder mycket när man lever i en värld av krig, svält och katastrofer och trots det ändå kan se och ana att gudsriket är på väg att bryta fram! Att se och förstå att det som ännu inte syns, det gror på djupet. De hoppfyllda människorna är en gåva till oss andra, som fastnat med ögonen i det som syns. Tillit skapar hopp i hjärtat. Min övertygelse är att hoppets evangelium finns i varje människa, för djupast inne i människans mörker bor Ljuset!

I urkristen tid ställdes inte frågan om man skulle tillhöra en församling eller inte. Så snart någon kommit till tro på Kristus och förenats med honom i dopet hörde man också till församlingen som är enhetens, hoppets och kärlekens tecken och gemenskap i vår värld. Församlingen är Guds idé. Gemenskap och enhet är också Guds idé. Därför har medlemmarna i Kristi kropp till uppgift att synliggöra den särskilda samhörigheten med varandra som de har i Kristus. När det blir splitting och söndring i en församling är det stor sorg och långt ifrån den enhet som är Guds idé.

Församlingen är enligt Nya testamentet på en och samma gång en Kristusgemenskap och de heligas gemenskap. Förening och enhet med andra kristna är något givet i Kristus. Det är en gåva. Församlingens trovärdighet vilar på enheten. Enhet i mångfalden, inte likriktning, är enda vägen framåt.

Om vi som församling och enskilda kristna kunde manifestera och uttrycka enhet i stället för splittring och avund så skulle detta budskap och liv ha en helande och läkande inverkan på hela vårt samhälle. Tänk om enheten och kärleken kunde få ett sådant utrymme i våra liv och församlingar, då är jag säker på att vår människosyn och värdegrund skulle stå inför en historisk vändpunkt för Sverige och vår värld!

Sören Carlsvärd


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies