Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En hoppets väg

Ledare Publicerad: 2022-11-03 15:42

Gängkriminaliteten i Sverige handlar bland annat om hämnd då någon i ett kriminellt gäng dödats. Nu ska gänget hämnas vad som hänt ”min broder”. Varje vecka ökar uppgivenheten i Sverige när media berättar om ytterligare en dödad person i gängkriminella krig. Närmare 50 har dödats under året i dessa hatfyllda uppgörelser, med två månader kvar av 2022. Det är det mest brutala året i antalet dödade på våra gator. Bilden av trygga Sverige har radikalt förändrats. Medier i Europa rapporterar om ett land där våldet skapat brutal otrygghet.

”Det finns ingen annan väg att stoppa gängkriminaliteten än försoning.” Det menar Stefan Björk, en gång själv missbrukare, som idag leder ett imponerade vardagsarbete i ett av Örebros utsatta områden. 2016 startade sex personer en kyrka som når rakt in i den gängkriminella världen. Stefan Björk träffade polischef och landshövding och berättade om en väg bort från hämnd, våld och uppgörelser. Denna väg stavas inte hårdare straff. I ökända Vivalla har gängkriminella mött en annan verklighet än våldets och hatets.

Idag leder Stefan Björk en ”försoningskyrka” med 60–70 medlemmar varav 60 procent kommer från gängkriminalitet och droger. 40 procent är ”vanliga Svensson”. Varje vecka lagas lunch till 60–80 personer och närmare 100 matkassar delas ut till marginaliserade personer.

Han möter personer med långt kriminellt förflutet som vill bryta med hatet och rädslan. Istället vill de börja tänka och leva på ett nytt sätt.

SVT:s Utrikesbyrån hade nyligen ett program om den illegala vapensmugglingen från forna Östeuropa, som möjliggör att hatfyllda människor får redskap att förgöra sin fiende. Balkankriget på 1990-talet skapade en marknad för illegala vapen, smuggling av okontrollerat slag. Bara i Bosnien, en av de drabbade länderna av Balkankriget, finns enligt Utrikesbyråns sagesmän 800 000 illegala vapen fördelade på en befolkning av 3,3 miljoner. När Balkankriget upphörde började smugglingen från tidigare stridande grupper. Denna verksamhet hade många villiga händer.

Privatbilar och långtradare kan, var och en, kanske ha med sig femtio vapen, som är lätta att gömma och lätta att avyttra när de exempelvis når Sverige.

Lönerna för poliser och tulltjänstemän i forna kommunistländer är oftast låga. Men de kan drygas ut med smuggling av pistoler, automatvapen och även handgranater, som letar sig över Europas nationsgränser.

När rädslan för att förlora sitt liv i en gängkonflikt växer, när hatet göds mellan inblandade parter för att ”rättvisa” ska skipas, då dödas människor. Även om övervakningskameror och visitationszoner, skärpta straff och fler poliser kan vara verktyg i kampen mot det våldet, måste vi också söka andra vägar. Våld föder våld, hat föder mer hat, men en utsträckt hand till förlåtelse och vilja till försoning kan bli en väg bort från dödandet.

Det prövades av den fattige landsortspredikant David Wilkerson i New Yorks kriminella värld på 1950- och 1960-talet. När han stod framför en gangsters dragna stilett sa han: ”Om du med stiletten skär mig i 1 000 bitar kommer varje kroppsdel att älska dig.” Det blev början till nytt hopp mellan kriminella gäng i New Yorks under värld.

Det finns vägar till förändring och de kan börja också i våldsdrabbade kommuner i Sverige. Men det krävs eldsjälar och pionjärer som vågar plöja ny mark istället för att förlamas av det upptrappade våldet. Vågar vi pröva den utsträcka försoningens väg?

Hemmets Vän 3 november 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

”Jesusrevolution” skakar biosalonger
Organiserad brottslighet påverkar svensk politik
Sluta avhumanisera kvinnor
När god etik går förlorad
Från mörker till hopp
Vansinnet fortsätter – svenskt ledarskap krävs
Svårtolkad bild av kriget
Fler restriktioner kan behöva införas
God Jul och Gott Nytt År!
Ljus i dödskuggans värld?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies