Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Prioritera barnen

Veckans kommentar Publicerad: 2022-11-03 15:39

Efter valet i september, och efter den nya regeringens presentation av Tidöavtalet, läser och hör vi dagligen i medierna synpunkter beträffande den gamla regeringens förträfflighet och hur usel den nya konstellationen i regeringskansliet ter sig. Politiska och ekonomiska kommentatorer förmedlar sina expertutlåtanden om framtiden.

Samtliga politiska partier är eniga om att kriminalitet och dödsskjutningar i vårt land måste stävjas. Men åsikterna går isär hur problemen ska angripas. Hur få bukt med integration och utanförskap? Med vilka åtgärder? Vad får insatserna kosta?

Även kommunerna stuvar efter valet om i fullmäktige med nya partier och konstellationer i ledningen. Det har varit pinsamt att höra hur ledamöter ute i landet prioriterat sina egna arvoden med rejäla höjningar, som i Bromölla, Arboga, Karlsborg, Hallstahammar och Norrtälje, för att nämna några kommuner. I Grästorp sa man att ”vi anpassar oss till andra kommuner”. För samhällsekonomi handlar om ekonomiska prioriteringar.

Varför inte börja från början. Prioritera barnen! Låt barn och ungdomar känna sig betydelsefulla. Se till att skolan har behörig och kompetent personal som hinner möta eleverna. Det finns lärare som varje dag ser var och en av sina elever i ögonen, tar barnet i hand och hälsar God morgon. Samma fasta blick efter skoldagens slut med ett Tack för idag. Så skapas relationer och respekt mellan den vuxne och barnet, en förutsättning för att förmedla kunskap så som att läsa, skriva och räkna, skolans grundläggande uppgifter. Förtroende mellan lärare och elev ger en bas för den vuxne att sätta gränser. Därmed får barnen och ungdomarna en modell för hur man bemöter varandra och andra.

Pennor och papper måste finnas tillgängligt för varje barn. Skolböcker är nödvändiga verktyg, fräscha böcker som eleverna får ta ansvar för och vara aktsamma om. Bemannade skolbibliotek är viktigt för alla elever, för de läshungriga likaväl som för dem som behöver kämpa för att få flyt i läsningen. Förmåga att läsa och förstå texters innehåll är nödvändigt för varje individs överlevnad i samhället.

Skolans elever är mer eller mindre under ständig tillväxt och utveckling, fysiskt och mentalt. För att ge dem förutsättningar att orka med skoldagen och tillgodogöra sig den kunskap pedagogerna lär ut måste skolmaten hålla god standard. Prioritera skolmaten! Skolmaten måste få kosta. I Sverige har vi råd att ge våra barn och ungdomar en lunch som smakar bra och ger energi för skolarbetet.

Låt barn och ungdomar, från småbarnsåren, känna att de är betydelsefulla, att de är värda tid och omsorg från vuxna och samhället, låt dem få uppleva att de utvecklas och lär sig nya färdigheter – då lockar inte gängmentaliteten i kriminella kretsar.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor
Svenska kyrkan måste vilja
Hur ska kyrkor förhindra framtida övergrepp?
Ge dem som jobbat bättre pension
Svenska skolan alltmer vilse
Pingströrelsens strategi visade sig vara rätt
Väpnade konflikter hot mot Sverige
Landsbygdsparti utan landsbygd
Vårda de platser där tillväxt finns
Ja, julen är en kristen högtid


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies