Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Skolinspektionen behöver tänka om runt digitaliseringen

Ledare Publicerad: 2022-10-27 15:56

I Sverige är det landets 290 kommuner som står för skolverksamheten. Statliga Skolverket står för riktlinjer och regler och statliga Skolinspektionen följer upp och granskar så allt går rätt till.

Skolinspektionen har givetvis en mycket viktig roll när det finns 290 skolhuvudmän, plus alla friskolor att granska och följa upp.

Men det finns brister, inte bara i skolverksamheten utan även i Skolinspektionens tillsyn.

Orionskolan, en grundskola i Visby, har valt att inte satsa på datorer i lågstadiet. Medvetet valde rektor i stället att fokusera på att barnen ska kunna läsa och skriva för hand, att de ska kunna hantera papper och penna på ett bra och tydligt sätt. Datorerna kommer in först senare.

Att en lågstadieskola har fokus på att läsa och skriva kan tyckas som en självklarhet. Men icke. Skolan fick kritik från Skolinspektionen. Inte för bristande ordning, inte för bristande kunskap i det svenska språket utan för att skolan inte erbjöd eleverna digitala verktyg (läs: datorer) i tillräcklig utsträckning.

Många andra skolor har ett antal år försökt att attrahera elever genom att erbjuda datorer och surfplattor till eleverna. En orimlig användning av skolans resurser i sig. Och det är ju inte så att barn och ungdomar växer upp utan digitala redskap. Tvärtom – en hel generation föräldrar kämpar idag med att begränsa skärmtid, datorspel, YouTube, Tik Tok och andra sociala medier.

Att under dessa förutsättningar kritisera en skola för att inte introducera datorer för sjuåringar är huvudlöst.

Skolans rektor försvarar sig också mot kritiken. Till P4 Gotland svarade han att ”de elever vi följer på gymnasiet visar goda kunskaper i att använda digitala hjälpmedel”.

Ja, är det någon som är förvånad? Att barn som växer upp idag har god digital förmåga är en självklarhet. De hanterar datorer, läsplattor och mobiltelefoner från tidiga år. Men samtidigt ser vi vid internationella jämförelser att kunskapsresultaten sjunker i den svenska skolan. I ett modernt samhälle står digitala verktyg för en viktig del av vardagen – och självklart ska skolan vara modern och inte bakåtsträvande.

Men det är alldeles uppenbart att det långt ifrån alltid finns en direkt pedagogisk poäng eller tydlig tanke när skolor delar ut bärbara datorer till alla elever. De lär sig helt enkelt inte mer per automatik.

Nu har vi en ny regering på plats, som vill satsa på kunskap. Gott så. Börja gärna med att se över riktlinjerna runt digitalisering och användning av datorer i skolan.

Hemmets Vän 27 oktober 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

”Jesusrevolution” skakar biosalonger
Organiserad brottslighet påverkar svensk politik
Sluta avhumanisera kvinnor
När god etik går förlorad
Från mörker till hopp
Vansinnet fortsätter – svenskt ledarskap krävs
Svårtolkad bild av kriget
Fler restriktioner kan behöva införas
God Jul och Gott Nytt År!
Ljus i dödskuggans värld?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies