Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

När Forssmed tar över

Veckans kommentar Publicerad: 2022-10-27 15:53

Efter två veckor med nya regeringen verkar det se ljusare ut för kristna församlingar och missions- och hjälporganisationer med kyrklig anknytning. Det står nu klart att den förra regeringens proposition om det så kallade demokrativillkoret för statligt stöd till kyrkor, samfund och civilsamhället, något som Altinget var först med att rapportera om, ”Det var felaktigt i grunden”, menar Roland Utbult, Kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson.

Det betyder att kristna kyrkor och missionsorganisationer som PMU, Diakonia eller Frälsningsarmén inte kommer att behöva omprövas för att vara berättigade för bidrag utifrån demokratikriterier. I Tidöavtalet skriver man istället att Allmänna arvsfonden ska få en ny inriktning: ”Ett utredningsarbete ska genomföras för att säkerställa att organisationer och föreningar som tar emot medel från Allmänna arvsfonden använder dessa på ett korrekt sätt med tydlig resultatredovisning samt att dessa följer demokratiska värderingar”. Och givet att svensk frikyrkorörelse var årtionden före staten med lika och allmän rösträtt för män och kvinnor borde det inte vara några problem att visa att man följer demokratiska värderingar.

Förhoppningsvis kanske detta kan bidra till att kommuner förstår att kristen verksamhet bidrar till det gemensamma goda. Vem minns inte scoutkåren som blev av med bidraget från Göteborg Stad eftersom man läste scoutbönen vid sina samlingar.

Det är också mycket glädjande att vi nu kan se fram emot fyra år med kristdemokraten Jakob Forssmed som socialminister och därmed den minister som ansvarar för samfundsfrågor och kontakt med kyrkor. Forssmed, som är kristen och kyrkligt aktiv, har en gedigen och djup förståelse för hur den lokala församlingen kan göra skillnad för människor i en stad, en stadsdel eller bygd. Ingen annan politiker har heller som Forssmed drivit frågor om gemenskapens betydelse i en tid när ofrivillig ensamhet blir ett allt större folkhälsoproblem. Från Hemmets Vän kommer vi med stort intresse följa förslagen Forssmed drivit, särskilt det om att söka upp äldre som inte har hemtjänst eller särskilt boende för ett så kallat äldresamtal. Ett sådant samtal, om livssituationen, det sociala sammanhanget och om vad kommun och civilsamhälle (läs församlingar) kan erbjuda när det handlar om gemenskap och tillhörighet, skulle innebära ett bättre liv för tusentals.

Med Forssmed kommer regeringen kunna öka stödet till gemenskapsfrämjare som församlingar och andra civilsamhällesorganisationer. Och om staten kan gå före och på ett nationellt plan bidra ekonomiskt till kristna samfund och församlingar, då får vi förhoppningsvis se mindre av lokala felbeslut som tas. Kristna församlingar är inte ett hot, de är en möjlighet för kommunerna.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Ska du förstå världen måste du läsa på papper
Återta vuxenansvaret
Dags att stänga fjället
Framtiden stavas samverkan
Vi måste sluta uppmärksamma hatet
Allvarligt läge i Israel – judar planerar lämna
Begreppet helighet har upptäckts i Sverige
Vilket Sverige vill vi ha?
Kyrkans uppgift att vara försoningens röst i samhället
Sofias hemmagympa har förbättrat svenskarnas hälsa


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies