"Frihet och ansvar"
Ledare Publicerad: 2022-10-20 15:59
Efter åtta års socialdemokratisk regering, med stöd av Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, valdes i måndags moderatledaren Ulf Kristersson till ny statsminister i en borgerlig trepartiregering tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna fick ingen plats i regeringen, men de blir stödparti med stort inflytande över de tre regeringspartierna. Det har väckt kraftiga reaktioner, i synnerhet bland vissa liberaler. Med omröstningssiffrorna 176–173 klubbade riksdagens talman Andreas Norlén att Ulf Kristersson ska leda Sverige under kommande fyra år.
Det så kallade Tidöavtalet ska staka ut den gemensamma kursen. Det byggs kring sju samarbetsprojekt och ett budgetsamarbete med fokus på ekonomi, migration, rättsfrågor, klimat, energi, vård, skola samt befolkningens fri- och rättigheter.
Varje parti som stöder den gemensamma överenskommelsen har fått med en del av sina hjärtefrågor.
Liberalerna betonar att Sveriges elever måste få arbetsro i klassrummen och kunna förbättra sina kunskaper:
– 16 000 barn i Sverige lämnar skolan varje år utan godkända betyg, konstaterar Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Kristdemokraternas Ebba Busch tar fasta på de 215 000 svenskar som länge väntat i sjukvårdköer. En utredning ska påbörjas för att sjösätta möjligheterna till ett statligt huvudmannaskap. Det ska ge landets samtliga medborgare likvärdiga vårdmöjligheter.
Många biståndsorganisationer oroas när enprocentsmålet försvinner. En större betoning på biståndsinsatser i närområden ska göras. Under åren har kritik riktats mot att biståndet varit ineffektivt. Om och hur det ska kunna reformeras blir en huvudvärk för den nya regeringen. Det har länge varit känt att Sverigedemokraterna vill se både ett minskat bistånd och omprövning av vilka länder som ska få ta emot hjälp.
Nedskärningen av biståndet har skapat stor oro även hos kristna biståndsorganisationer, som oftast varit kända för effektiva insatser. Nu får vi bara hoppas att förändringen inte leder till hjärtlöshet när det gäller att hjälpa utsatta människor i fattiga länder. Slöseri och korrupt användning av biståndsmedel behöver stävjas, men det är ingen självklarhet att det blir bättre bara för att man använder betydligt mer i våra närområden. Bistånd till exempelvis Ukraina kommer knappast att ifrågasättas, men så sargad som världen är behövs hjälp på många håll.
Den nya regeringen vill lägga stor kraft på en förbättrad integration. Vad de nya kraven kommer att innefatta är för tidigt att säga.
Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade i riksdagen inte oväntat skarp kritik mot den nya regeringskonstellationen. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar svartmålade extremt utvecklingen i Sverige med den nya regeringens politik och inte minst dess beroende av Sverigedemokraterna.
Nye statsministern Ulf Kristersson konstaterade mitt i glädjen över regimskiftet, att det blir en oerhört tuff uppgift att lösa de många tunga problem som Sverige står inför med utanförskap, kriminalitet, energibehovet, lågkonjunktur med mera. Inom 21 dagar ska en ny budget ligga på riksdagens bord, som tveklöst kommer att granskas oerhört hårt av oppositionspartierna.
I sin regeringsförklaring på tisdagen sa Kristersson att den nya regeringen tar ansvar för landet och sätter Sverige på ny kurs. I det arbetet kommer hans ledstjärna vara ”frihet och ansvar”. Fri ekonomi och fri företagsamhet är grunden för välstånd.
Han framförde en önskan om samarbete mellan alla riksdagspartier i de stora frågorna, där partierna tillsammans lyfter det som förenar, så att Sverige blir ett enat – och inte delat land.
Hemmets Vän 20 oktober 2022
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|