Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rysslands terror mot civila i Ukraina måste stoppas

Ledare Publicerad: 2022-10-13 15:59

För några dagar sedan såg vi den senaste av Rysslands attacker på civila i Ukraina. Ett sjuttiotal missiler avfyrades mot städer runt om i landet, inklusive huvudstaden Kiev. Och även om Ukrainas försvar sköt ner ett fyrtiotal missiler blev resultatet omfattande förstörelse och dödsfall bland civila, långt från frontavsnitten och de faktiska striderna.

Dessa attacker från Ryssland, som pågått sedan den storskaliga invasionen inleddes, har inga militära mål utan slår direkt mot landets civilbefolkning.

Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina är oacceptabelt. Det strider mot folkrätten, mot FN-stadgan och mot internationella konventioner. Men de pågående attackerna med missilbeskjutning av civila mål är rent ut sagt terror. De måste upphöra.

Detta påminner om andra världskriget, om Tysklands bombningar av London 1940 eller Storbritanniens bombningar av Dresden 1945. Dessa var, lika lite som Rysslands missilangrepp, inte militärt motiverade attacker. I stället handlade det om illdåd, ämnade att skrämma civilbefolkningen.

Vad gör FN? Tyvärr väldigt lite, trots att Rysslands agerande står i direkt strid mot FN-stadgan. Men Ryssland är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd och har utnyttjat sitt veto mot resolutioner som fördömer det ryska angreppet. Starkare än så är tyvärr inte FN.

Vad gör USA? Det korta svaret är mycket. USA har givit ett mycket omfattande stöd, både finansiellt och militärt. Det är amerikanska vapen (HIMARS-robotar) som varit direkt avgörande för Ukrainas framgångar i kriget. Och det är amerikansk underrättelsetjänst som kontinuerligt hjälper Ukraina med kunskap om ryska truppers placeringar och förflyttningar.

Vad gör EU och de stora europeiska länderna? EU har i kraftiga ordalag fördömt Rysslands agerande och steg för steg skärpt de ekonomiska sanktionerna. Och vissa EU-länder har givit tydligt och omfattande stöd till Ukraina. Det land som givit mest är Polen. Men även ett europeiskt land som Storbritannien är en betydande givare, både av finansiellt stöd med även av militärt material. Förvånansvärt lite stöd har däremot kommit från stora länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Trots stora ekonomier och omfattande militärindustrier har dessa nationer bidragit i relativt liten skala.

Hur länge kriget kommer att fortgå är svårt att bedöma. Men terrorangreppen mot civilbefolkningen i Ukraina måste upphöra. Ukraina behöver tillgång till moderna luftförsvarssystem, från EU eller USA. Det är försvarsvapen till civilbefolkningens försvar.

Hemmets Vän 13 oktober 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Hoppet växer i Ukraina
Rimligt omtag i frågan om demokrativillkor
Putins ondska måste få ett slut
En hoppets väg
Skolinspektionen behöver tänka om runt digitaliseringen
"Frihet och ansvar"
Kristna rösterna kan avgöra valet i Brasilien
Klyftan mellan stad och land allt djupare
S och facket gör allt för att behålla makten
Först röstning – sedan förhandling om makten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies