Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Våga omfamna civilsamhället, Kristersson!

Veckans kommentar Publicerad: 2022-10-13 15:56

Innevarande vecka ska regeringsförhandlingarna vara i mål. Det har Ulf Kristersson lovat talman Andreas Norlén. I skrivande stund har så ännu inte skett. Knäckfrågan ska tydligen ha varit om Liberalerna ska ingå i regeringen eller inte.

I det allvarliga läge vi nu befinner oss, med hög inflation, allt dyrare mat och elräkningar, och dessutom ett aggressivare Ryssland som i veckan börjat terrorbomba civila och bostadshus i Kyiv, kommer den nya regeringen Kristersson få en tuff start.

De stigande levnadskostnaderna gör att det inhemska hjälpbehovet är stort. Redan i somras märktes det hos hjälporganisationerna. Till Skåne Stadsmission i Malmö och deras Matmissionen, som säljer mat till reducerat pris, var trycket så stort att butiken i somras tvingades att stoppa nya medlemskap, rapporterade SVT. Även frikyrkliga Räddningsmissionen, med två butiker i Göteborg, har märkt av en stor tillströmning i höst.

Under det gångna året har civilsamhället, där frikyrkorna ingår, tyvärr stått under hård press från det offentliga. Istället för att ses som en resurs har det varit mycket tydligt att avgående regeringen Andersson velat begränsa statliga bidrag till kyrkor och idéburna frivilligorganisationer. Utifrån en argumentation om att inga statliga skattekronor ska gå till extremister, underförstått muslimska sådana, tog regeringens utredare i våras fram ett lagförslag i vilket man införde det så kallade demokrativillkoret för att erhålla bidrag från staten. Ett sådant ”villkor” innebär att om en enskild medlem säger eller gör något som skulle kunnas ses som ickedemokratiskt ska det kunna sätta hela organisationens bidrag på spel.

Nu behövs ett sansat och mer balanserat förhållningssätt från regeringskansliet gentemot de kristna rörelserna och dess hjälporganisationer. I och med den nya regeringen Kristersson finns chans till en nystart i relationen till kyrkorna där civilsamhället är en avgörande partner, inte en motståndare, i arbetet för demokrati, diakoni och goda möten mellan människor.

Det måste finnas utrymme och stöd för den andliga dimensionen av människan i ett samhälle. Ta nu chansen och omfamna civilsamhället, Ulf Kristersson! Regeringen kommer behöva kyrkornas stöd under mandatperioden och kyrkorna behöver en ny, generösare hållning från regeringen. 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent som väntans och hoppets tid
Var tacksam för livet
Läxhjälpsmiljoner utan uppmärksamhet
Prioritera barnen
När Forssmed tar över
Låt oss hålla ihop
Valresultatets konsekvenser
Elen utmaning och möjlighet
Handlar det bara om att släcka bränder?
Kaos på vänsterkanten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies