Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kärnvapenhotet allt mer påtagligt

Debatt Publicerad: 2022-10-13 15:51

Den upptrappning av konflikten som vi nu ser i Ukraina, där Ryssland försöker att kalla in 300 000 reservister, samtidigt som västvärlden kommer med nya sanktioner och fortsätter att elda på med vapen, skapar många frågor. Hur kommer det hela att sluta? Vem vinner – och till vilket pris? Redan nu har vi något som skulle kunna kallas för en början till ett världskrig. Indirekt är många stater inblandade, däribland Sverige. Men tänker vi på vilka stora konsekvenser detta skulle kunna få?

Den stora frågan är om vi kan vifta bort Putins hot om att använda kärnvapen? Eller är det ett verkligt hot? Flera bedömare menar nu att ett kärnvapenhot är allt mer påtagligt.

Vi backar bandet nästan sex månader. Efter att den så kallade ”operationen” i Ukraina pågått i nära två månader visade Ryssland upp ett lyckat test av en ny robot. Nato kallar den för ”Satan 2” och den sägs vara Rysslands kraftfullaste kärnvapen. Det kan bära minst tio stridsspetsar, enligt US Congressional Research Service. Var och en bär på en bomb som är cirka tusen gånger kraftfullare än de som fälldes under Andra världskriget över Japan. Det är ett verkligt massförstörelsevapen.

The Economist skriver om vapnet: ”Bomben är så kraftig att den skulle kunna förinta en yta stor som Frankrike eller Texas.” På ett ögonblick skulle den alltså kunna sudda bort en stor del av Sverige.

Efter provskjutningen hotade president Vladimir Putin omvärlden: ”Jag gratulerar militären till den framgångsrika uppskjutningen. Detta unika vapen stärker vår militärs stridsmöjligheter, det är en garanti för vår säkerhet och gör att de – som i den aggressiva retorikens hetta hotar oss – får tänka till två gånger innan de hotar vårt land.”

Den 30 oktober annekterade Ryssland, i strid mot folkrätten, fyra regioner i Ukraina: Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja. Detta under en pampig offentlig tillställning där Putin undertecknade den för honom historiska händelsen. En så kallad ”folkomröstning” hade genomförts i regionerna och en stor majoritet, 96–98 procent, sades nu vilja tillhöra Ryssland. Putin hävdade att folket hade gjort sitt val. En stor oro infinner sig nu hos många att Ryssland ska anse sig ha rätt att använda kärnvapen om så behövs. Om Ukraina vill återta sitt land, skulle detta av Kreml nämligen klassas som en attack på Ryssland.

Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Ryssland, säger: ”När de här områdena inkorporeras i Ryssland så kommer Ryssland kunna säga att det som nu pågår på stridsfronten är ett ukrainskt angrepp mot ryskt territorium med Nato och väst i ryggen. Det här gör konflikten väldigt mycket mer allvarlig.”

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) finns det fyra villkor under vilka Ryssland kan komma att använda kärnvapen. Ett av dem är ”att aggression utövas mot Ryska federationen med användning av konventionella vapen, då statens själva existens är utsatt för hot”. Det står också att främst taktiska kärnvapen kan användas för att undvika förlust i krig och om ett lokalt krig håller på att växa till ett regionalt krig. ”Genom att använda icke-strategiska kärnvapen ska fienden avskräckas från vidare insatser och konflikten därmed deeskaleras”, skriver FOI.

I ett tal nyligen som tolkats som ytterligare hot om kärnvapeneskalering sa Putin: ”För att försvara moderlandet och vår territoriella integritet kommer vi utan tvekan att använda alla till buds stående medel. Och jag bluffar inte.”

Kjell Engelbrekt vid Försvarshögskolan säger: ”Nato kommer att svara, främst genom USA”, på frågan om vad som händer om Ryssland använder kärnvapen mot Ukraina. ”Ryska befälhavare vet då, att när de ger eldgivningsordern eller deltar i att avfyra ett kärnvapen, så kanske de inte har många timmar kvar att leva.”

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, är djupt oroad över Putins uttalande om kärnvapen: ”Det är oroande och ansvarslöst att Vladimir Putin för in kärnvapenfrågan i den redan farliga situationen i Ukraina.”

Man måste våga ställa sig frågan om vilka åtgärder som är de bästa för att hejda en konflikt som nu hela tiden tycks bli värre och värre. Frågan är mycket svår men måste ändå ställas mot de hot som Putin gång på gång ger. Man ska inte väcka en björn som sover, sägs det, men björnen är ju vaken och frågan är om man ska reta honom.

Kanske Putin i en trängd situation tar till dessa massförstörelsevapen som först och främst var menade att avskräcka? Då blir världen sig aldrig lik och katastrofen är ett faktum för väldigt många människor. Må Gud ge oss vishet att handla rätt.

Josef Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Därför kollapsade svenska skolan
Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Finland stod emot – behöll friheten
Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
I Sverige saknar man respekt för sina medmänniskor
Bekämpa alla yttringar som kränker en annan människas tro
Hög tid för ny era av samhällsbyggande
Både vetenskap och historien talar till kristendomens fördel
Bokbränning är ett brott mot yttrandefriheten
Att ha identiteten på rätt ställe


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies