Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristna rösterna kan avgöra valet i Brasilien

Ledare Publicerad: 2022-10-06 00:00

I söndags var det presidentval i Brasilien efter den mest polariserade valrörelsen på årtionden. Vänsterkandidaten och tidigare presidenten Luiz ”Lula” da Silva ledde stort i opinionsmätningarna, med upp emot 10–15 procentenheter. Han såg ut att gå mot en tydlig promenadseger i första valomgången mot den sittande presidenten och högerpolitikern Jair Bolsonaro.

Söndagens valresultat blev något helt annat. Ingen av kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna, vilket krävs för att vinna valet direkt. Lula da Silva fick drygt 48 procent och Jair Bolsonaro fick drygt 43 procent. Därmed kommer det bli en andra valomgång, där dessa två kandidater ställs mot varandra.

Brasilien har tidigare drabbats av oroligheter i samband med val och därför projicerades en uppmaning till fred på Rio de Janeiros Kristus-staty under valdagen: ”Fred i valet.” Söndagens val kantades, tack och lov, inte av våld eller oroligheter.

Jair Bolsonaro hade inför valet uttryckt kritik mot det brasilianska digitala valsystemet, som enligt honom kunde manipuleras, i likhet med vad exempelvis Donald Trump uttalade efter det senaste valet i USA. Men under valdagen var Bolsonaro tydlig med att valresultatet skulle respekteras.

Årets val i Brasilien har föregåtts av en mandatperiod kantad av kontroverser för president Bolsonaro. Han har kritiserats för att urholka Brasiliens demokratiska institutioner, för att inte lyckas undvika en ekologisk katastrof i Amazonas och för att ha misslyckats med att hantera de förödande effekterna av covid-19-pandemin.

Men Lula da Silva är en kontroversiell politiker även han. Det har förekommit en lång rad återkommande korruptionsskandaler mot partiet. Lula da Silva förlorade till och med valet 2018 eftersom han satt i fängelse för korruption, och därför inte kunde delta i valrörelsen. Nu är den gamle fackföreningsledaren tillbaka, 76 år. Han blev frisläppt ur fängelset och hävdar att anklagelserna emot honom var påhittade och falska.

För en utomstående betraktare kan det vara svårt att förstå brasiliansk politik. När det gäller president Bolsonaro så har han återkommande försvarat kristna, konservativa värderingar, något som är viktigt i det katolska Brasilien. Och detta har gjort att han har ett mycket starkt stöd från kyrkliga och kristna väljare. Det är inte omöjligt att de kristna väljarna kommer att vara en nyckelgrupp som avgör den andra omgången av presidentvalet.

HEMMETS VÄN

6 OKTOBER 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies