Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Valresultatets konsekvenser

Veckans kommentar Publicerad: 2022-10-06 00:00

Förra veckans diskussion i riksdagen gällde utnämnandet av ordföranden i riksdagens olika utskott, och framför allt reaktionerna på att Sverigedemokraterna för första gången fått tillgång till några av dessa poster.

Riksdagen har 16 utskott och nämnder, uppdelade på olika sakområden (försvar, kultur, utbildning och så vidare). De stora besluten tas av riksdagen som helhet, men alla sakfrågor bereds och diskuteras först i respektive utskott. Riksdagens utskott fungerar alltså ungefär som nämnderna i en kommun.

I riksdagen får partierna platser i utskotten efter partiets valresultat. Även utskottens ordförande respektive vice ordförandeposter ska fördelas utifrån valresultatet.

I årets riksdagsval fick Sverigedemokraterna 20,6 procent av rösterna. Det är bara Socialdemokraterna som är större.

Sverigedemokraterna har suttit i utskotten sedan partiet kom in i riksdagen 2010. Men övriga partier har fram tills nu blockerat SD:s möjlighet att få just ordförandeposter.

För den som stödjer SD har detta varit direkt antidemokratiskt – folket har ju röstat vilket bör få genomslag även i ordförandeposter, som för alla andra riksdagspartier.

Tanken var att marginalisera SD. Det har lyckats föga, tvärtom har partiet ökat i varje val.

Om vi jämför med de nordiska grannländerna, så sker även där en normaliseringsprocess med partier som SD. Vi kan jämföra med Sannfinländerna i Finland, Danske Folkeparti i Danmark eller Fremskrittspartiet i Norge.

Efter att först ha försökt marginalisera de nya partierna så har de andra, steg för steg, accepterat dem.

Det finns många olika uppfattningar om SD. Och jag själv är kritisk på flera punkter, framför allt när man ser på partiets bakgrund.

Men att ännu en gång utestänga partiet från att få ordförandeposter i riksdagens utskott vore fel. Den typen av strategi har ju de andra partierna försökt med i tolv år – med enda resultat att Sverigedemokraterna vuxit sig allt starkare.

Och för den som vill värna demokratins institutioner är det också fel – valresultat ska respekteras och platser ska fördelas.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent som väntans och hoppets tid
Var tacksam för livet
Läxhjälpsmiljoner utan uppmärksamhet
Prioritera barnen
När Forssmed tar över
Låt oss hålla ihop
Våga omfamna civilsamhället, Kristersson!
Elen utmaning och möjlighet
Handlar det bara om att släcka bränder?
Kaos på vänsterkanten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies