Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En enda vilde kan fälla en ny regering

Veckans nummer Publicerad: 2022-09-15 16:17

Majoriteten för en ny regering ser ut att bli lövtunn. Hänger det på enstaka mandat räcker det med en avhoppare för att rasera hela bygget.

Förhoppningarna om att valet skulle ge en regering med stabil grund som kan få igenom budgetar och propositioner utan större dramatik verkar komma på skam.

Inför sluträkningen har högersidan med statsministerkandidaten Ulf Kristersson bara ett enda mandats övervikt – 175 mot 174 för de fyra rödgröna partierna.

Blir det också slutresultatet kommer Kristersson att luta sig mot en bräcklig majoritet.

Vildar med makt

Under den gångna mandatperioden har den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh flera gånger haft avgörandet i sin hand. Hon har hållit Magdalena Anderssons S-regering på halster i flera viktiga omröstningar om statsministerstöd och budgetar. I slutändan har hon dock alltid röstat med regeringen.

Sverigedemokraterna har haft flest politiska vildar, men de har följt partilinjen när de har lämnat. Även Liberalernas Emma Löfdahl-Persson har följt partilinjen under sin tid som vilde.

Däremot har L-ledamoten Nina Lundström duckat partipiskan och släppt fram både Stefan Löfven och Magdalena Andersson i olika statsministeromröstningar. Hon hänvisar till sitt samvete och värderingar, vilket dåvarande gruppledaren, numera L-ledaren Johan Pehrson tyckte var ”konstigt”.

Kan lita på L

Inför kommande mandatperiod har Johan Pehrson lovat att Sverigedemokraterna kan lita på Liberalernas medlemmar. Partiet har ju haft stora interna konflikter om hur de ska förhålla sig till SD.

Flera riksdagsledamöter som motsatte sig den segrande SD-linjen har nu lämnat, men splittringen skaver fortfarande. En gemensam busstur i valrörelsen med M, KD, SD och L räckte för att en del liberaler skulle känna sig olustiga.

I den nya riksdagsgruppen kan hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink ta plats. Hon var en av de mest uttalade kritikerna mot att ge SD för stort inflytande.

I en intervju med DI nyligen säger hon dock att hon är lojal med partiet, även om hon tycker att det är viktigt att kunna avvika från partiets linje i ”samvetsfrågor”.

Läs mer i Hemmets Vän nr 37.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies