Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nykomlingen Nyans kan ha avgjort valet

Veckans nummer Publicerad: 2022-09-15 16:08

Det nya partiet Nyans kan i hög grad ha påverkat riksdagsvalet.

– Har Nyans fått 1 procent av rösterna kan det mycket väl vara skillnaden mellan ett mandats övervikt för Magdalena Andersson eller ett mandats övervikt för Ulf Kristersson, säger statsvetaren Sofie Blombäck.

Med 6 264 räknade valdistrikt av totalt 6 578 på måndagen har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna 175 mandat mot 174 riksdagsmandat för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I procentenheter är skillnaden 0,7 – 49,7 mot 49,0 procent av rösterna. På tisdagen hade inte Valmyndigheten ännu särredovisat röstfördelningen för ”övriga partier”, men gruppen samlade totalt 1,5 procent av de totala rösterna. Om det nya partiet Nyans tagit en stor del av dessa röster kan man ha avgjort riksdagsvalet.

”Inte omöjligt”

– Det är inte omöjligt, sedan är det inte bara Nyans som döljer sig bakom de siffrorna. Jag tänker att även exempelvis Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige kan ha fått något 10 000-tal röster var. Det är röster som kanske snarare hade gått till SD eller Moderaterna, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Vid valet 2018 samlade övriga partier totalt 1,07 procent av rösterna. Alternativ för Sverige fick 0,31 procent (drygt 20 000 röster) av de totala rösterna och Medborgerlig samling 0,2 procent (drygt 13 000 röster).

Nyans har kampanjat hårt i storstadsområden med många utrikes födda, som historiskt sett tenderar att rösta på Socialdemokraterna i hög grad. Hur väljarströmmarna ser ut i de olika valen 2022 är alldeles för tidigt att uttala sig om, men S har tappat i flera av de valdistrikt som Nyans har gått bra i när det gäller kommunvalen i Malmö och Göteborg och i samma distrikt har ”övriga partier” fått en procentuellt stor del i riksdagsvalet. I Stockholm finns ännu inga särredovisade siffror för Nyans på kommunnivå.

– Ska man ta röster någonstans ifrån är det ju från där (S), men en annan tänkbar källa till röster är ju från soffan. Det här är också valdistrikt som har haft väldigt lågt valdeltagande historiskt, säger Sofie Blombäck.

Hur valdeltagandet ser ut på valdistriktsnivå finns det ännu inga siffror på.

Läs mer i Hemmets Vän nr 37.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pensionärer ska rädda förlossningsvård i sommar
Experter: Nu har Erdogan inga gränser
Elevers bristande läsförståelse oroar
Den 6 juni firar vi nationaldagen
Då föddes nationalstaten
Kraftigaste vårfloden på 50 år – nu sjunker vattnet
USA: DeSantis kan utmana Trump
Pingst tar upp kampen mot segregation
Kungaparet besöker alla län
"5 000 barn kommer hit under en lägersommar"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies