Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Elförsörjning - en laddad fråga

Debatt Publicerad: 2022-09-09 12:01

En gemensam och skyndsam energiuppgörelse behövs nu mellan riksdagspartierna på grund av de skenande elpriserna i framförallt södra Sverige, zonerna 3 och 4. I en ekosändning förra veckan berättade en bagare i Skåne att han hade fått en elräkning för juni i år på 70 000 (!) kronor. 2021 var kostnaden 7 000 kronor för samma månad.

Vinterns elpriser väntas bli rekordhöga, mellan två och fyra gånger högre än förra vinterns rekordhöga elpris. De stigande priserna förklaras bland annat av höga kostnader för kol och gas i Europa.

Energistrategen Arne Bergvik sa nyligen i en intervju i SVT: ”Det är en exceptionell situation vi har nu och det är stor risk att priserna blir ännu högre om det blir kallt och den ryska gasen minskar. Vi har aldrig sett något liknande.”

Många småföretag som är beroende av el riskerar nedläggning och många privatpersoner bävar inför en lång och kall vinter. Trots att vi befinner oss i slutspurten av en valrörelse behöver partierna ta ansvar och agera. Och det ganska snabbt, nu har vi höst och vintern är snart här. Hur kall vet ingen.

Visst kommer politikerna med förslag för att sänka företags och privatpersoners elkostnader. Och det är bra. Förslagen är många och jag tycker att de spretar. Ingenting händer konkret. Jag tycker att partierna snarast ska sätta sig vid förhandlingsbordet i all ödmjukhet och försöka lösa krisen gemensamt. Risken är annars att man kraftigt stöter sig med väljarna och att politikerföraktet växer än mer. SVT rapporterade i fredags att i glesbygd avstår mer än var fjärde från att rösta. Invånarna är uppgivna. De tycker inte att politikerna tänker på glesbygden. Och då handlar det inte bara om elförsörjning.

Efter valet kan det ta tid innan man får till en regering som kan ta itu med de höga elpriserna. Efter förra valet 2018 dröjde det mer än fyra månader innan landet hade en handlingsduglig regering.

Svenska kraftnät är den myndighet som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft och är systemansvarig för elförsörjningen i Sverige. Myndigheten bildades 1992 som en förberedelse inför avregleringen av elmarknaden 1996. I förra veckan meddelade Svenska kraftnät att Ringhals 4 inte kan tas i drift som planerat på grund av reparationer, vilket får negativa konsekvenser. Pontus de Maré, som är driftchef, säger: ”Dels får det en prispåverkan, dels innebär det minskade marginaler.”

I söndags stängdes Forsmark 1 ner för underhåll och tas inte i drift förrän den 8 oktober. Pontus de Maré säger vidare: ”Med båda dessa kärnkraftsblock ur produktion får vi en prispåverkan under hösten. Hur stor den blir kan vi inte säga. Det påverkas av en mängd olika faktorer, men att elpriserna pressas uppåt är klart”. Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät säger: ”Vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter.”

Sverige har haft en tryggad elförsörjning under många år. Vi har vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Den senare kraftkällan är skakig. Tobias Larsson, presschef på energikoncernen Uniper, sa i en intervju i Dagens nyheter den 17 augusti: ”Vindkraften levererar inte, samtidigt som det råder brist på planerad elproduktion.” Resultatet blev att oljeverket i Karlshamn har körts regelbundet och 70 000 liter olja bränns upp varje timme.

På grund av flera faktorer skenar nu priserna och många människor är oroliga. Det kan alltså till och med bli planerade elavbrott i vinter! Något sådant har väl aldrig hänt i modern tid. Från min tid som missionär i Asien är detta för mig ändå inget nytt. Men det vanligt folk inte förstår är varför vi uppmanas av myndigheter att ställa om och låta allt gå på el, inklusive köpa dyra elbilar, när elmarknaden visar sig så skakig och sårbar? Och kan det inte bli en ännu större kris om vi lägger alla ägg i samma korg? Det är dags för partierna att gemensamt lösa denna svåra kris.

Josef Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Frimodiga andliga ledare sökes
"Tillsammans kan vi sprida hopp"
Nu tas viktiga steg för att stoppa välfärdsbrottsligheten
"Julen blev en del av vår integration"
Spioneriet ökar i Sverige
"Gud finns på människans sida"
Hur förvaltar kyrkan sina högtider med integritet och öppenhet?
Skapa växtkraft i församlingen
Kyrkan kan vända negativa trenden
Att leva på lånade resurser


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies