Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Elen utmaning och möjlighet

Veckans kommentar Publicerad: 2022-09-09 11:52

Jag har i veckan fördjupat mig i Svenska kraftnäts nya prognoser för vintern. Det ser inte bra ut. Magdalena Andersson har rätt, vi står inför en sorts krigsvinter.

Jag läser ett pressmeddelande där Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, säger att risken för bortkoppling av delar av landet har gått från låg risk till reell. ”Det innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter”, säger han. Vidare förklaras att om det inte är möjligt att upprätthålla balansen mellan förbrukning och produktion av el, riskerar hela elsystemet att haverera. Det vill säga att det uppstår en ”blackout”-situation från vilken det skulle ta flera timmar att återhämta sig och under vilken tid hela samhället skulle vara utan el. Det här skulle kunna ske om vi får en längre köldknäpp i vinter. Återstarten av hela nätet skulle kunna ta dagar.

Utöver risken för långvariga strömavbrott på grund av elbrist kommer de rekordhöga elpriserna. Sakta men säkert närmar de sig ofattbara 10 kronor per kilowattimme. Och då är vi bara i början av september.

Det är hög tid att förbereda sig för vinter, både bildligt och bokstavligt talat. Vill det sig illa står vi inför en svår tid i vårt land där företag och industrier inte har råd med elen och stänger verksamheter med arbetslöshet som följd. Det kan mycket väl bli flera krigsliknande vintrar eftersom ingen vet hur länge elbristen ska fortgå. Det är hög tid att kristna församlingar runt om i landet ser över elavtal och planerar för stora hjälpbehov.

Samtidigt är svåra tider också möjlighetens tid för Guds församling. Hjälpbehoven kommer vara stora i vinter, kanske särskilt i städer där människor paradoxalt bor tätt men ensamheten är utbredd. På landsbygden finns bättre möjligheter att klara värme och matlagning med närhet till skogen och fler som kan värma huset med ved. Också bland församlingsmedlemmar kommer behoven att vara stora. Här är det särskilt viktigt att omsorgen om varandra fungerar, att alla är en självklar del i gemenskapen. Någon kommer att behöva hjälp med elräkningen, en annan med att bära in veden.

Det är en stor nåd och förmån att få tillhöra en församling, inte minst i tider av nationell elkris. Inget kan heller mäta sig med den trygghet som det sociala nätet av systrar och bröder ger i nödsituationer. För likt elens stamnät finns kristna församlingar över hela landet, redo att hjälpa och välsigna. Om de värsta scenarierna blir verklighet i vinter kommer styrkan hos kristna församlingar lysa som fyrbåkar i vintermörkret. Låt oss känna kraft och trygghet i församlingsgemenskapen.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies